ابرهاي تيره، روشنايي مهتاب را برنتابيدند
ابرهاي تيره، روشنايي مهتاب را برنتابيدند

به بهانه توقف «به وقت مهتاب» از شبکه چهار سيما لابد دو هفته پيش، در همين نشريه خبر پخش برنامه ي «به وقت مهتاب» را خوانديد. برنامه اي که با همکاري جمعي از هنرمندان نيشابوري، از شبکه چهارم تلويزيون پخش مي شد و در يکي از بخش هاي آن، «مهدي غبرايي» مترجم نام آشناي ادبيات […]

به بهانه توقف «به وقت مهتاب» از شبکه چهار سيما

لابد دو هفته پيش، در همين نشريه خبر پخش برنامه ي «به وقت مهتاب» را خوانديد. برنامه اي که با همکاري جمعي از هنرمندان نيشابوري، از شبکه چهارم تلويزيون پخش مي شد و در يکي از بخش هاي آن، «مهدي غبرايي» مترجم نام آشناي ادبيات داستاني هم حضور داشت. اين برنامه قرار بود تا عيد ادامه پيدا کند اما به ناگاه و بدون هيچ توضيحي قطع شد. گويا حضور «علي دهباشي»، سردبير مجله ي فرهنگي بخارا و کسي که عمري را براي ادبيات ايران گذاشته، موجب تعطيلي برنامه ي «به وقت مهتاب» شد! ماجرا وقتي آغاز شد که جريان هاي تندرو در وبسايت تسنيم و بلافاصله کيهان و يالثارات، اين مطلب را درج کردند:

«برنامه‌اي از شبکه چهارم تلويزيون ايران در حال پخش است. برنامه‌اي که درباره نگاه آن به فرهنگ ابهامات و از همه مهم‌تر حاشيه‌هاي زيادي به وجود آمده است. حاشيه‌هايي که گريبان صداوسيما را هم مي‌گيرد.

به گزارش خبرنگار فرهنگي خبرگزاري تسنيم، ابهام درباره کارکرد حضور چهره‌هايي که معتقد به مباني انقلاب اسلامي ايران نيستند در تلويزيون جمهوري اسلامي، هر از چند گاهي با حضور برخي چهره‌ها در تلويزيون دوباره مطرح مي‌شود.

ديشب، حضور علي دهباشي، مسئول مجله‌اي به نام «بخارا» که يک تريبون اصلي براي جريان روشنفکري در ايران است در برنامه‌اي به نام «به وقت مهتاب» دوباره اعتراضاتي را روانه تلويزيون کرد. دهباشي در سال‌هاي اخير با حضور در متن اصلي فضاي روشنفکري ايراني، عملا تبديل به يکي از مهمترين تريبون‌هاي اين جريان شده است.

اين اتفاق پيش از اين هم در تلويزيون ايران اتفاق افتاده بود و اعتراضاتي را برانگيخته بود. اعتراضاتي که بيش از هر چيز متوجه ابهام در فلسفه حضور کساني که معتقد به فرهنگ انقلابي مورد قرائت جمهوري اسلامي نيستند در تلويزيون ايران است.»

جالب اين که علي دهباشي، شخصيت آرام و بي حاشيه اي دارد و بخارا هم نشريه اي است که سال هاست بي ادعا به ادبيات و فرهنگ مي پردازد و البته هيچ ميانه اي با ادبيات چاپلوسانه و مداحانه ندارد. در گفتگويي هم که آقاي دهباشي در برنامه ي به وقت مهتاب داشت سخن از نوستالژي در ادبيات بود و از پيش کسوتان ادبيات ايران همچون فروزانفر، جمالزاده، هدايت و جلال آل احمد ياد کرد. در خبري که در خيام نامه منتشر شد نوشتيم که گويا قرار است به وقت مهتاب، کمي پا را از دايره ي محدود هميشگيِ برنامه هاي صدا و سيما، فراتر نهد اما حالا با تاسف بسيار مي بينيم که ظاهرا مديريت تازه ي تلويزيون همچنان بر سياست هاي گذشته که دفع حداکثري و جذب حداقلي است پاي مي فشارد. راستي اين تنگ نظري ها که جز روي گرداني بيشتر مردم از تلويزيون، حاصلي ندارد تا چه زماني قرار است ادامه پبدا کند؟!

مهدی کاکلی