تاکید بر ضرورت استمرار سفرهای دیپلماسی و اقتصادی خراسان در نشست خبری اتحادیه صادرکنندگان:

اگر دولت تجارت را آزاد بگذارد، همه‌چیز خودش پیدا می‌کند

افغانستان تهدید نیست، فرصت صادراتی خراسان است

 ‌

✍ احسان سلیمانی

 ‌

خبرنگار خیام‌نامه با حضور در نشست خبری اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی در محل سالن جلسات اتاق بازرگانی مشهد به سفرهای تیم دیپلماسی و اقتصادی خراسان رضوی به ۹ کشور پرداخت و پرسید از آنجا که تاثیر این سفرها در سرنوشت کشور در جنگ اخیر مشهود بود و علی‌رغم برخی نگرانی ها، نه تنها تهدیدی از سوی افغانستان و کشورهای همسایه نداشتیم که در مواردی بسیار به کشور کمک کرد ونقش استان برای نجات کشور را نشان داد؛ در مورد ثمرات این سفرها و ضرورت استمرار آن و تعاملات دوجانبه بفرمایید.

حسین محمدیان، نائب رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی در پاسخ اظهار داشت: ما باید یاد بگیریم که حتی اگر سیاستمداران کشورها با یکدیگر اختلاف یا جنگ داشته باشند، نباید اجازه دهند روابط اقتصادی متوقف شود. متأسفانه این موضوع در کشور ما به‌طور کامل نهادینه نشده و گاهی با ایجاد یک مشکل سیاسی، کل روابط اقتصادی نیز قفل می‌شود؛ در حالی که صادرکنندگان سال‌ها برای پیدا کردن بازار در این کشورها زحمت کشیده‌اند.

وی افزود: یکی از اولویت‌های ضروری این است که با کشورهای همسایه روابط دوستانه‌تری برقرار کنیم. در دستور استاندار ۹ کشور مشخص شده‌اند و باید از ظرفیت آنها برای تأمین مایحتاج عمومی استفاده کنیم. سفرهای دیپلماسی اقتصادی ثمرات زیادی داشت. آمارها نشان می‌دهد پس از سفرهای اقتصادی به پاکستان، ازبکستان، افغانستان و دیگر کشورها، صادرات خراسان رضوی به این کشورها رشد قابل توجهی داشته است.

از هیئت رئیسه اتحادیه صادرکنندگان پرسیدیم در نشست خبری سال گذشته اعلام کردید ۵۰ درصد صادرات استان به افغانستان صورت می‌گیرد. آیا امسال هم همان میزان است؟

عضو هیئت رئیسه اتاق مشترک ایران و افغانستان در پاسخ گفت: متأسفانه صادرات ما به افغانستان کاهش یافته و یکی از دلایل آن کاهش صادرات برخی اقلام از جمله فولاد است. در مبادلات مالی نیز مشکلاتی وجود دارد. اگر بتوانیم این مشکل را حل کنیم، طرف‌های افغانستانی می‌توانند پول را به دلار یا افغانی تحویل دهند و ما نیز در ایران آن را دریافت کنیم. در این صورت می‌توانیم با پول‌های خودمان بین دو ملت معامله کنیم. آنها می گویند چرا با ربال خودتان معامله نمی کنید. اما مسئولان مربوطه می گویند این امکان وجود ندارد.

محمدیان در پاسخ این سوال خیام نامه که جدا از بحث صادرات و واردات، در زمینه جذب سرمایه‌گذاران افغانستان و کشورهای همسایه چه اقداماتی صورت گرفته یا برنامه ای دارید؛ اظهار داشت: یکی از مشکلات جذب سرمایه‌گذار خارجی، الزام عرضه ارز در مرکز مبادله است. وقتی نرخ ارز در مرکز مبادله حدود ۱۵۵ هزار تومان و در بازار آزاد حدود ۱۸۰ هزار تومان است، سرمایه‌گذار در همان ابتدا حدود ۲۰ درصد از سرمایه خود را از دست می‌دهد. لذا باید توان بیشتری برای جذب سرمایه‌گذار خارجی داشته باشیم.

وی اظهار کرد: افغانستان در شرایط ایجاد فاصله اقتصادی میان هند و پاکستان و همچنین افغانستان و پاکستان، تهدید نبود و فرصتی برای خراسان ایجاد شد تا صادرات خود را از مسیرهای جدید انجام دهد.

محمدیان تأکید کرد: امروز اگر در افغانستان دیر بجنبید، بازار را از دست می‌دهید؛ کشورها منتظر ما نمی‌مانند. ازبکستان در یک سال گذشته تجارت خود با افغانستان را چند برابر کرده و بالغ بر ۱۰۰ میلیارد دلار پروژه در این کشور توسط کشورهای مختلف در حال اجراست.

وی ادامه داد: ما متأسفانه در حوزه معادن افغانستان، سرمایه‌گذاری، واحدهای تولیدی و مواد اولیه عقب مانده‌ایم و به قانون جامع برای صادرات به افغانستان و حمایت از سرمایه‌گذاری نیاز داریم.

عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی خراسان رضوی تأکید کرد: «اگر دولت تجارت را آزاد بگذارد، همه‌چیز خودش پیدا می‌کند.»

وی درباره بازگشت ارز صادراتی نیز اظهار کرد: اگر می‌خواهیم ارز بیشتری به کشور برگردد، باید کاری کنیم صادرکننده بتواند بیشتر صادر کند؛ صادرات کمتر، حتی با بهترین مقررات بازگشت ارز، ارز بیشتری برای کشور ایجاد نمی‌کند. متأسفانه هنوز با بانک مرکزی در این زمینه به تفاهم مشترک نرسیده‌ایم.