مهارت مقابله با استرس
مهارت مقابله با استرس

  بخش دوم دوستان سلام. در بخش نخست اين نوشتار تعريف ((استرس)) را ارايه نموده و تقسيم بندي آن از نظر شدت را به سه قسمت شديد، معمولي و خرد شرح دادم. انواع استرس از نظر کيفيت عبارتند از: 1- استرس هاي منفي: اين استرس ها اتفاقاتي منفي و ناخوشايند مي باشند.مانند مرگ عزيزان، طلاق، […]

 

بخش دوم

دوستان سلام. در بخش نخست اين نوشتار تعريف ((استرس)) را ارايه نموده و تقسيم بندي آن از نظر شدت را به سه قسمت شديد، معمولي و خرد شرح دادم. انواع استرس از نظر کيفيت عبارتند از:

1- استرس هاي منفي: اين استرس ها اتفاقاتي منفي و ناخوشايند مي باشند.مانند مرگ عزيزان، طلاق، بيماري، افت تحصيلي و… براي مثال، فاطمه يک سال پيش همسرش را بر اثر سکته از دست داده است و نه تنها دچار اندوه شد بلکه بابت ادامه زندگي خود و فرزندش که کلاس اول ابتدايي است نگران است.او تاکنون خانه دار بوده و به کارهاي منزل مي پرداخته است ولي اکنون با توجه به مشکلات مالي مجبور است در کارگاه توليد نان سنتي به کار بپردازد.کنترل بيش از حد پدر و برادرانش هم او را آزار مي دهد. فاطمه اخيرا فکر مي کند روحيه خود را از دست داده، خيلي گريه مي کند و چيزي نمي تواند او را خوشحال کند.

2- استرس هاي مثبت: اتفاقات مثبت و خوشايند مانند قبول شدن در دانشگاه، …شغل، ازدواج، بچه دار شدن و…. براي مثال رامين امسال در کنکور سراسري پذيرفته شده و بايد براي ادامه تحصيل به تبريز برود.او تا کنون فقط وظيفه اش درس خواندن بوده است. زندگي در خوابگاه، ياد گرفتن کارهايي که تا کنون مادرش برايش انجام مي داده، رفت و آمد به تبريز از جمله فعاليت هايي است که رامين بايد با آن هماهنگ شود. قبولي در دانشگاه يک اتفاق مثبت و خوشايند است ولي باعث ايجاد تغييرات زيادي در زندگي رامين شده که بايد با آن سازگار شود و اين سازگاري باعث فشار بر جسم و روان او مي شود.در صورتي که استرس ها طولاني شوند مي توانند باعث بيماري هاي جسمي و رواني مختلف شوند. نه تنها استرس باعث بيماري مي شود بلکه با آسيب هاي رواني و اجتماعي مختلف همراه است.

اثرات جسماني استرس:

زير فشار و استرس هرکدام از اندامها و دستگاه هاي بدن که ضعيف تر از بقيه مي باشد دچار مشکل شده و بيماري شروع مي شود.در هر انساني بعضي از اندام ها ضعيف ترهستند و مقاومت کمتري در مقابل استرس دارند.در عده اي قلب ودر عده اي دستگاه گوارشي و تنفسي ضعيف است.به همين دليل اين افراد دچار بيماري هاي قلبي، گوارشي و تنفسي مي شوند.به بيماري هايي که در اثر استرس ايجاد مي شوند، بيماري هاي روان تني (مايکوسوماتيک)مي گويند زيرا هم ريشه رواني و هم ريشه جسماني دارند.

زخم معده، آسم، ميگرن، فشار خون بالا، اگزما،درد پشت، درد کمر و سرطان از جمله اين بيماري هاي روان تني است که پزشکان مي گويند عصبي است و علاوه بر مصرف دارو بايد حرص و جوش نخوريد، به مسافرت برويد، کارتان را کم کنيد و آرامش بيشتري در زندگي اتان ايجاد کنيد.

اثرات رواني استرس:

استرس نه تنها مي تواند فرد را دچار بيماري جسمي کند، بلکه مي تواند بيماري ها و آسيب هاي رواني-اجتماعي نيز ايجاد نمايد.يکي از مهمترين بيماري هاي رواني که با استرس ارتباط دارد، افسردگي است.اگرچه درمان افسردگي سخت نيست، ولي بسياري اصلا متوجه نمي شوند که افسرده هستند.در نتيجه افسردگي پيشرفت مي کند و مشکلات سنگين تر مي شود.پيشرفت افسردگي باعثآسيب هاي جدي مانند اعتياد، اقدام به خودکشي، فرار از منزل، بزهکاري و بي بندوباري مي شود.حتي گاهي ابتلاي يکي از اعضاي خانواده به بيماري مزمن باعث آسيب ديگران مي شود.مثلا پدر جواد مدتهاست بيماري قلبي دارد و همواره در خانه يا بيمارستان بستري است.از طرفي مادرش هم مشغول پرستاري از پدر است و جواد کمتر از توجه مادرش بهره مند مي شود.او هميشه نگران بيماري پدرش است و به خاطر فضاي دلگير خانه اکثر اوقات بيرون از خانه و با دوستان است يکي از آنها به جواد پيشنهاد داده مواد مخدر استفاده نمايد.

ادامه دارد

نوشته شده توسط : عبداله سیرجانی