«فقط می خندیدم. آنقدر خنده ام زیاد بود که نمی توانستم حرف بزنم. کلمات را از یاد برده بودم و فقط می خندیدم… این تجربه روز اول بود اما بعدا اتفاقات دیگری برایم رخ داد. در خانه که سیگاری می کشیدم احساس می کردم وسایل خانه از سر جایشان بلند می شوند و روی […]
«فقط می خندیدم. آنقدر خنده ام زیاد بود که نمی توانستم حرف بزنم. کلمات را از یاد برده بودم و فقط می خندیدم… این تجربه روز اول بود اما بعدا اتفاقات دیگری برایم رخ داد. در خانه که سیگاری می کشیدم احساس می کردم وسایل خانه از سر جایشان بلند می شوند و روی هوا حرکت می کنند. دوستانم را شبیه حیوان می دیدم و از خنده غش می کردم.»
اینها اظهارات جوانی است که در اتاق مشاوره از اولین تجربههایش در مصرف این ماده روانگردان ارایه می کند.
الگوی جدید مصرف و رتبه دوم گل در بین روانگردانها
از نیمه دهه نود خورشیدی، جامعه ایرانی دچار شیوع بالای مصرف مادهای شده که بسیاری از افراد مخصوصا جوانان و نوجوانان را به سوی خود کشیده است. در میان مادههای مخدر گوناگون، ماری جوانا یا گل به عنوان یکی از متداولترین آنها شناخته شده که امروزه مصرف بسیار زیادی دارد.
ماده مخدر ماری جوانا با اهداف مختلفی مورد مصرف قرار گرفته و بازه سنی هدف آن نیز، از ۱۵ سال تا ۴۰ سال است.
معاون پژوهشی موسسه کادراس با بیان این که بر اساس مطالعات شیوعشناسی، که در دهه ۹۰ در مورد سوء مصرف مواد مخدر در ایران انجام شد، ماده مخدر «گل» یا «ماریجوانا» جز ۱۰ ماده مخدر مصرفی در ایران و در رتبه ۶ و ۷ قرار داشت، میگوید: اما امروزه مصرف ماده مخدر گل پس از تریاک و شیشه در کشور در رتبه سوم قرار گرفته است. (ایسنا، ۲۸ خرداد ۱۴۰۲)
این در حالی است که به گفتهی رئیس گروه پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی، براساس آمار ستاد مبارزه با مخدر، «گل» دومین ماده مخدر شایع در کشور است که از سوی جوانان و نوجوانان مورد استفاده قرار میگیرد. (ایرنا، ۵ تیر ۱۴۰۱) براساس آخرین «شیوع شناسی» تعداد معتادان کشور به دو میلیون و ۸۰۸ هزار مصرف کننده مستمر مواد مخدر در کشور رسیده است؛ این درحالیست که ماری جوآنا و مشتقات آن شامل گل، گرس، علف با ۱۱.۹ درصد، پس از تریاک دومین مواد مخدر مصرفی در میان مصرف کنندگان مستمر مواد مخدر در کشور اعلام شده است.
برخی آمارها از این نیز فراتر رفته و پس از سیگار بیشترین نرخ مصرف را به گل اختصاص داده است.
اعتیادآور نبودن گل، تصوری اشتباه است
گل که نامهای دیگری همچون وید، علف و ماریجوانا به آن داده اند، تاثیر اصلی خود را بر روی مغز انسان میگذارد.
جست و جویی ساده در اینترنت شما را به بسیاری از اطلاعات مصرف و عوارض آن میرساند؛ مختصر اما در این جا این که به گفتهی رئیس گروه پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی برخی از افرادی که «گلزن» هستند فکر می کنند که این ماده مخدر وابستگی نمیآورد؛ اما واقعیت نکته دیگری را اثبات میکند. در گفت و گویی با خبرگزاری صدا و سیما، ماریت قازاریان با با بیان اینکه برخی افراد با تصور بر عدم اعتیاد آور بودن ماده گل رو به این ماده مخدر میآورند، اظهار کرد: اطلاعات جوانان درباره عوارض این ماده درست نیست و آنان در پی کسب لذت هستند.
قازاریان با بیان اینکه گرایش مصرف به سمت ماده گل بسیار زیاد است، اظهار کرد: از طرفی جوانان نمیدانند مصرف گل چه عوارضی مانند تغییر علایم بدنی و کندی حرکت و… را درپی دارد. عوارض بلند مدت مصرف گل نیز شامل نقص در سیستم بدنی، کاهش تمرکز، مشکلات تحصیلی و شغلی و کاهش سطح هوشیاری است.
کارشناسان معتقدند پویشها یا کمپینهای آشنایی با ماده مخدر گل در مدارس، رسانهها و دانشگاهها باید مداوم انجام شود تا شاهد پیشگیری از شیوع بیشتر آن باشیم.
مصرف «گل» جنوب شمال شهر درگیر است
ماده اعتیادآور گل در سالهای اخیر بین جوانان نیشابوری بیش از گذشته باب شده، اما اطلاعات کمی از آن منتشر شده است و چند وقتی است قشر خاصی از جوانان آن را با دُز بالا، برای ایجاد حس سرخوشی و خلسه مصرف میکنند. حتی برخی از کافیشاپهای سطح نیشابور ادعا میکنند گروهی از همکارانشان برای جذب و اعتیاد مشتری این ماده مخدر را عرضه میکنند.
یک فرد مطلع در گفت و گو با «خیامنامه» ادعا کرد: «چند شب پیش به یکی از کافی شاپ های معروف شهر رفتم و از توزیع مواد مخدر خصوصا گل متعجب شدم. نوجوانان ۱۳ یا ۱۴ ساله روی صندلی های بیرون کافی شاپ نشسته بودن و گل مصرف میکردند!» موضوعی که خبرنگار «خیامنامه» هم به شواهدی موردی از آن رسیده و بعید است که متولیان نظم عمومی و سلامت شهرستان از آن بی خبر مانده باشند!
از گل، بیشتر بدانیم
گل اسمی جدید است برای یک مخدر که خودش جدید نیست؛ در واقع همان «ماری جوانا» است که فروشندگان مواد برای سود بیشتر، برای آن اسم جدید و وسوسه کننده ای انتخاب کرده اند تا قبح آن را نزد جوان ها کم تر کنند.
سودجویان لابد معتقدند که اگر به جای «ماری جوانا» از کلماتی مانند «گل» استفاده کنند تمایل مصرف کنندگان برای دنبال کردن این ماده بیشتر می شود که متاسفانه در واقعیت هم گویا درست فکر کرده اند!
اما باید بدانیم ماده ای که در خارج از کشور به اسم ماری جوانا معروف است و در برخی کشورها مصرف آن منعی ندارد چیزی نیست که اکنون مصرف کنندگان این ماده در کشور ما مصرف می کنند.
این ماجرا درست مثل ماجرای کراک است که چند سال قبل به عنوان ماده مخدری معروف شد که از خارج به ایران آمده و نشئگی زیادی دارد و متاسفانه همین مسئله باعث شد که معتادان زیادی به سمت آن هجوم بیاورند اما دیدیم که افراد بعد از مصرف آن به چه عوارضی دچار می شدند.
واقعیت این بود که ماده اصلی کراکی که خارج از مرزهای ایران تولید می شود «کوکائین» است در حالی که در کشور ما کراک، از مخلوط کردن هروئین فشرده و مواددیگر به دست می آید که مصرف این ماده مرگبار باعث بروز مشکلات زیادی در بین جامعه شده است و افراد بسیاری سلامت شان را با مصرف این ماده از دست داده اند.
محدری که «زنان» بیشتری را جذب کرده است
مصرف گل به دلیل نداشتن بار روانی اعتیاد، نسبت به سایر انواع مخدر و روانگردان در بین خانمها طرفداران بیش تری یافته است.
یک پزشک با تجربه در زمینه درمان سوءمصرف مواد در این باره می گوید: اغلب مصرف کنندگان این مواد در مراکز عرضه قلیان و کافی شاپ ها به مواد مخدر وابستگی پیدا می کنند، معتاد می شوند و دیگر نمی توانند آن را کنار بگذارند. این یکی از روشهای سودجویی این اماکن است، تا افراد به این مراکز مراجعات مکرر داشته باشند و بتوانند هزینه های بیشتری از آنها بگیرند و در واقع برای کسب سود بیشتر مشتریانشان را معتاد می کنند.
و آنچه مسلم است کسی که برای شروع کارش دست به چنین اقدامی می زند، برای ادامه آن هیچ مانعی جلوی خودش نمی بیند و از هر روشی استفاده می کند تا به هر قیمتی که شده، پول بیشتری به دست آورد.
حسینی معتقد است: سلامت جوانان جامعه مهمترین مسئولیت متولیان بهداشت میباشد بنابراین ضرورت دارد که رسیدگی و نظارت لازم و صحیحی بر عملکرد کافهها، مغازهها و دکههای قهوهفروشی صورت گیرد تا از بروز اتفاقات جبران ناپذیری در جامعه جلوگیری شود.
او مانند بسیاری از کارشناسان معتقد است؛ بهترین راه مقابله با شیوع مواد مخدر، پیشگیری است و بهترین راه پیشگیری، آگاهی دادن به جامعه به ویژه جوانان؛ آگاهی دادن نسبت به عوارض و عواقب مصرف. (این گزارش ادامه دارد.)
- نویسنده : بهناز داودی
- منبع خبر : خیامنامه