مرکز استان نبودن، دلیل کمبود تجهیزات آتش نشانی در نیشابور
مرکز استان نبودن، دلیل کمبود تجهیزات آتش نشانی در نیشابور

نیشابور اگرچه دارای هنرستان تخصصی آتش نشانی در مقطع متوسطه دوم و نیز رشته آتش نشانی را در دانشگاه علمی و کاربردی نیشابور دارد، اما نمی تواند کمبود نیروی خود را با جذب آتش نشانان آموزش دیده از هنرستان و دانشگاه خود جبران کند. از دیگر مسائل مهم این سازمان در نیشابور، نبود نردبان و […]

نیشابور اگرچه دارای هنرستان تخصصی آتش نشانی در مقطع متوسطه دوم و نیز رشته آتش نشانی را در دانشگاه علمی و کاربردی نیشابور دارد، اما نمی تواند کمبود نیروی خود را با جذب آتش نشانان آموزش دیده از هنرستان و دانشگاه خود جبران کند. از دیگر مسائل مهم این سازمان در نیشابور، نبود نردبان و بالابر با ارتفاع کافی است.  به گفته ی ابوالفضل اسدی- سرپرست سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهر نیشابور-دلیل این چالش «اولویت بودن مراکز استان» است و نیشابور که به رغم وسعت و جمعیت هم تراز با برخی مراکز استان های کشور، فقط یک شهرستان است!

سرپرست سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهر نیشابور خبر می دهد که در تلاش هستند تا با تاسیس ایستگاه آتش نشانی جدید در محدوده شمال شهر، تعداد ایستگاه های آتش نشانی در سطح شهر به هشت عدد برسد. این، در حالی است که او یکی از مشکلات اساسی سازمان آتش نشانی نیشابور را، کمبود نیرو در ایستگاه های موجود نام می برد.

هر گونه حریق یا حادثه، در هر جایی که به وقوع بپیوندد، مسئولیت صفر تا صدش با سازمان آتش نشانی است. اسدی می گوید: ما آتش نشانی شهر نیشابور هستیم و باید به مردم شهر نیشابور خدمت کنیم. اما متاسفانه به علت ضعف های عمده که شهرهای اطراف دارند، ما به کل نیشابور بزرگ خدمت رسانی میکنیم که این شامل تمام حوادث چاه افتادگی، کار در ارتفاع و غرق شدگی هم هست. او توضیح می دهد: اینکه شما فرمودید مردم ممکن است تماس بگیرند و همکاران ما از رفتن به محل حریق استنکاف کنند،  من این را تکذیب میکنم؛ البته ممکن است همشهریان تماس گرفته باشند و اپراتور مرکز ۱۲۵، قبل از اعزام همکاران، همشهری را راهنمایی کرده باشد که چگونه اقدام کند تا کاهش میزان خسارت حاصل شود. آتش نشان باید زیر پنج دقیقه به محل حادثه برسد. این پنج دقیقه، زمان بسیار زیادی برای بروز حادثه و افزایش خسارت است و بودن یک خاموش کننده در محل حادثه و آموزش به همشهری میتواند از گسترش حتی بزرگترین حریق ها در لحظات اولیه جلوگیری کند.

نیشابور چند ایستگاه آتش نشانی دارد؟

به ازای هر ۵۰هزار نفر، یک ایستگاه آتش نشانی نیاز است. در برخی مناطق کشور، وسعت و پراکندگی را هم در وجود ایستگاه جدید درنظر می گیرند. با توجه به جمعیت نیشابور، اسدی می گوید که باید شش ایستگاه آتش نشانی داشته باشیم اما در حال حاضر هفت ایستگاه داریم و از استاندارد ایران جلوتر هستیم. فهرست ایستگاه های نیشابور به شرح زیر است.

-ایستگاه شهید صدیقی واقع در بلوار فضل

-ایستگاه شهید مبارکی در میدان حافظ، ابتدای خیابان سعیدی

-ایستگاه شهید رضایی واقع در بلوار جمهوری جنب اداره راهنمایی و رانندگی

-ایستگاه شهید حصارنویی در خیابان سی متری، جنب پمپ بنزین(CNG)، تقاطع ارگ جنوبی و اسدآبادی جنوبی

-ایستگاه شهید درودی، پایین ترمینال مسافربری نیشابور-مشهد

-ایستگاه خیابان رحمت که جنب اداره پلیس آگاهی فراجا نیشابور است

-ایستگاه شهید صفادل در ابتدای خیابان ایستگاه(شهیدجعفری)، کنار سازمان شهرداری نیشابور

ایستگاه جدید نیشابور در چه مکانی تاسیس خواهد شد؟

اسدی بیان می کند: باتوجه به توسعه شهرنشینی و رشدی که در ناحیه شمالی شهر داریم و نزدیکی به دانشگاه ها و ایجاد مراکزی مثل بیمارستان سوم و مسکن ملی، ما به اداره راه و شهرسازی پیشنهاد کرده ایم تا زمین مناسبی در محدوده شمالی شهر در اختیارمان قرار دهند تا موضوع تجهیز و راه اندازی ایستگاه جدید را در شمال شهر داشته باشیم. این موضوع، یکی از برنامه های آینده سازمان آتش نشانی و شهرداری نیشابور است. او به پرسش«آیا بودجه لازم فراهم است» پاسخ می دهد: باتوجه به بودجه شهرداری، امکان «راه اندازی اولیه» ایستگاه هشتم را خواهیم داشت. هر ایستگاه جدید نیازمند حداقل ۹نفر نیروی آتش نشان و یک دستگاه خودروی آتش نشانی است. اسدی می گوید: شهرداری می تواند نیرو و خودرو را [هم] تامین کند اما برای واگذاری زمین و ساخت ایستگاه، وزارت کشور، فرمانداری و اداره راه و شهرسازی باید به ما کمک کنند.

آیا تجهیزات اطفای حریق در سازمان آتش نشانی نیشابور کامل است؟

اسدی تصریح می کند: نردبان و بالابر آتش نشانی در نیشابور نداریم. او اظهار دارد:  از زمانی که قیمت یک بالابر آتش نشانی ۸۰۰ میلیون تومان قیمت داشت، شهرداری پیگیر خرید این دستگاه بود. خرید یک دستگاه نردبان ۳۲متری، در حال حاضر، اعتباری نزدیک بر ۱۰۰میلیارد تومان نیز دارد که از توان شهرداری نیشابور خارج است. او درباره پیگیری های انجام شده توضیح می دهد: پیروی مکاتبات با فرمانداران و شهرداران و نمایندگان مردم در مجلس سال های قبل، از ابتدای روی کار آمدن شهردار جدید و شورای ششم، نامه نگاری های جدی تری انجام شد. اما سهمیه نامبرده هنوز به نیشابور تخصیص داده نشده. دلیلش را عنوان کرده اند که اولویت مراکز استان ها هستند. این در حالی است که نیشابور هم از لحاظ وسعت و هم جمعیت و هم صنعتی بودن با ۹شهر مرکز استان در کشور یا برابری می کند یا بیشتر است مانند شهر بیرجند و بجنورد.

کمبود تجهیزات اساسی جبران می شود؟

اسدی می گوید: از سال۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ ، باتوجه به رویکردی که اعضای شورای ششم و شهردار داشته اند، نگاه ویژه ای به آتش نشانی شده و از نظر کمی، خودروهای سنگین اطفای حریق ما از استاندارد هم بالاتر است و بهترین و بروزترین امکانات را داریم. ما در هفت مهر بالغ بر ۲۴میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان تجهیزات و پروژه افتتاح کردیم که بالغ بر ۸میلیارد تومان آن، تجهیزات حفاظت فردی و تجهیزات مقابله با حریق و حوادث است. حدود یک میلیارد تومان هم مربوط به بازسازی خودروها و ناوگان آتش نشانی را داشتیم.

بالابر از مهم ترین وسایل اطفای حریق است، به ویژه در نیشابور که در سال های گذشته، ساختمان سازی و مرتفع سازی رونق گرفته و نمی توان جلوی آن را گرفت. اسدی می گوید: تنها کاری که از دست ما برآمده پیشگیری در حفاظت از حریق بوده است؛ ما نقشه های ساختمانی را دقیق بررسی کرده و مقررات مبحث سوم ملی ساختمان-مباحث ایمنی و آتش نشانی-رعایت می کنیم. او ادامه می دهد: از اقداماتی که انجام شده، می توان به ایجاد راه های دوم خروج، استفاده از تجهیزات آتش نشانی[در ساختمان ها] نظیر سیستم های اعلام و اطفا، سیستم های بارنده خودکار، نصب درهای ضدحریق نام برد تا تلاش کرده باشیم چنانچه حادثه ای اتفاق افتاد، بتوانیم از طریق امکانات آن ساختمان، در لحظات اولیه، حریق را اطفا کنیم. او خبر می دهد: تا الان، حادثه ای نداشتیم که دچار مشکل شده باشیم. این موارد برای پیش از وقوع بوده و در هنگام وقوع حادثه ای، قطعا چالش خواهیم داشت که فقط با خودگذشتی همکاران آتش نشانی می توانیم [خدمت کنیم].

وضعیت کمبود نیروی آتش نشان حل شده است؟

اسدی با بیان«نیرو کم داریم» اذعان دارد: برابر با ابلاغیه وزارت کشور، در سال ۱۳۹۶ ، در مجموع ۱۷۶پست آتش نشانی به سازمان تعلق گرفته ولی الان ما ۱۲۰ نفر داریم. علاوه بر این کمبود، چارت جدید تعداد نیرو، مطابق سال جدید هم باید اصلاح شود. آخرین ورودی نیروهای آتش نشانی مربوط به آزمون ۱۴۰۰ بوده و پس از آن هیچ آزمون ورودی دیگری برگزار نشده است. از دیگر سو، بیش ترین میزان ورودی به سازمان مربوط به دهه هشتاد است که باتوجه به دوره خدمت ۲۰ساله شغل آتش نشانی، در سال های پیش رو بسیاری از نیروهای آتش نشانی نیشابور بازنشست خواهند شد. اسدی می گوید: تا سال ۱۴۰۴ ، تقریبا ۵۹ نفر از نیروهایمان بازنشست خواهند شد. او ادامه می دهد: اولین اقدامی که آقای میرفانی، شهردار کنونی نیشابور، در سال ۱۴۰۰ انجام داد پایش منابع انسانی بود که از کل سازمان ها و شهرداری مناطق صورت گرفت؛ ایشان متوجه معضلات آش نشانی شد و بلافاصله مکاتبات خود را با سازمان های مرتبط از جمله استانداری انجام داد. موفق شدیم مجوز جذب ۴۰ نفر آتش نشان را بگیریم. از این تعداد، ده نفر از سهیمه خانواده های شاهد و ایثارگر هستند که آزمونشان برگزار شده و تا پایان ۱۴۰۳ به جمع ما اضافه می شوند. ۳۰ نفر دیگر از طریق آزمونی که از طرف سازمان آتش نشانی ها برگزار خواهد شد، جذب می شوند. با آمدن این تعداد، ما تقریبا به نیروی موردنیاز سال ۱۴۰۰ می رسیم. برای ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ مجدد درخواست جذب نیرو کرده ایم تا مجوزهای مورد نیاز را بتوانیم دریافت کنیم.

وضعیت نیروهای مدرسه آتش نشانی نیشابور چگونه است؟

مدرسه آتش نشانی جوار نیشابور، از سال ۱۳۷۲ در زمان مدیریت شهید فخریان که یکی از بنیانگزاران علمی آتش نشانی در نیشابور و کشور بود، پایه گذاری شد. در سال ۱۴۰۲ ، باتوجه به رویکرد جدید آموزش و پرورش در بحث ایجاد هنرستان های جوار آتش نشانی و سابقه کاری که مدرسه آتش نشانی در سال های گذشته داشت، این پیشنهاد از سوی آموزش و پرورش به سازمان آتش نشانی و خدامت ایمنی نیشابور ابلاغ شد که این مدرسه را به شکل هنرستان جوار انجام دهند. اسدی توضیح می دهد: دانش آموزان پسر، از پایه دهم ، وارد رشته آتش نشانی می شوند و سه سال دروس عمومی و تخصصی این رشته را می خوانند و علاوه بر گرفتن مدرک تحصیلی دیپلم، گواهی مهارت ۱۷۸۵ ساعته ی آتش نشان حرفه ای را هم دریافت می کنند. در ادامه باتوجه به جایگاه بالای آتش نشانی نیشابور از ابتدای دهه نود در دانشگاه جامع علمی و کاربردی، این رشته آورده شده تا متقاضیان بتوانند در مقطع کاردانی و کارشناسی تحصیلات خود را ادامه دهند. اسدی تکمیل می کند: به ما مجوز داده شده که از فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی بتوانیم به عنوان سرباز جذب نیرو کنیم. بعد از گذراندن سربازی، این ها نیروهای آماده کار سازمان آتش نشانی هستند که در تمام کشور این افراد اولویت جذب و به کار گیری در سازمان آتش نشانی دارند؛ ما جز برترین سازمان های کشور هستیم آن هم به دلیل نیروی انسانی مان که دارای مدارک عالیه هستند.

  • نویسنده : رابعه مقداری
  • منبع خبر : خیام‌نامه