قدیمی‌ترین سند وقفی ایران و وقف‌نامه مکتوب خراسان بزرگ متعلق به نیشابور است
قدیمی‌ترین سند وقفی ایران و وقف‌نامه مکتوب خراسان بزرگ متعلق به نیشابور است

استعدادیابی دانش‌آموزان مستعد نیازمند، محیط زیستی و کاشت علوفه نیات جدید وقف در نیشابور   رئیس اداره اوقاف و امورخیریه شهرستان‌های نیشابور، فیروزه و میان‌جلگه در نشست خبری به بهانه هفته وقف، اعلام کرد:  بیش از ۲۹۰۰ موقوفه در نیشابور داریم که از این تعداد هزار و ۴۹۵ مورد موقوفه منفعتی و دارای درآمد می‌باشد […]

استعدادیابی دانش‌آموزان مستعد نیازمند، محیط زیستی و کاشت علوفه نیات جدید وقف در نیشابور

 

رئیس اداره اوقاف و امورخیریه شهرستان‌های نیشابور، فیروزه و میان‌جلگه در نشست خبری به بهانه هفته وقف، اعلام کرد:  بیش از ۲۹۰۰ موقوفه در نیشابور داریم که از این تعداد هزار و ۴۹۵ مورد موقوفه منفعتی و دارای درآمد می‌باشد و هزار و ۸۵ موقوفه انتفاعی است. همچنین ۳۱۸ موقوفه دارای متولی خاص می باشد.

حجت الاسلام مهدوی‌خواه افزود: ۶۰ درصد درآمد موقوفات شهرستان برای امور عزاداری بویژه سوگواری امام حسین (ع)، ١۵ درصد برای امور مساجد، ١٠ درصد نیّات اجتماعی، ١٠ درصد نیّات خیریه از قبیل درمان، کمک به نیازمندان و… و ۵ درصد نیز سایر موارد می باشد.

وی با تاکید بر اینکه اوقاف نقش امین را در موقوفات دارد و باید طبق نیت واقف عمل کند، گفت: اگر کسی وقفی ایجاد کرد، اداره اوقاف شرعاً و قانوناً مکلف است درآمد موقوفه را براساس نیت و خواست واقف، هزینه کند.

مهدوی خواه از ثبت ١٠ موقوفه جدید شده طی یک سال گذشته  و مشاوره های اداره اوقاف به منظور هدایت وقف ها به نیازهای روز جامعه خبر داد و گفت: از عرصه‌های جدید وقف در نیشابور، وقف یک ملک برای استعدادیابی دانش‌آموزان مستعد نیازمند، محیط زیستی و کاشت علوفه برای حیات وحش هستند. ما جزو معدود شهرستان‌هایی هستیم که موقوفه محیط زیستی داریم که درآمدهای این موقوفه صرف  نگهداری، تیمار و درمان حیوانات وحشی در نیشابور می شود.

وی اضافه کرد: در روزهای آینده از یک نیشابوری خیر بخاطر نیت متفاوت و نو در امور خیریه که درآمد موقوفه را به حمایت از دانش آموزان مستعد نیازمند اختصاص داده ، در مراسمی در تهران تقدیر می شود.

این مقام مسئول یادآور شد: بقاع متبرکه نیشابور بزرگ ۶۳ مورد است و با تفکیک ۱۳ مورد در شهرستان زبرخان، ۵۰ بقعه تحت نظارت اوقاف نیشابور اداره می شود. البته تمام موقوفات امام رضا (علیه‌السلام)  زیر نظر آستان قدس قرار دارد.

وی خبر داد: ١٨ پنل خورشیدی در مجموعه های مرتبط با اوقاف همزمان با هفته وقف به بهره‌برداری رسید و ظرفیت تولید برق ما از ١٨٠ به ٢١٠ کیلو وات افزایش  یافت.

مهدوی خواه با اشاره به قدمت وقف در نیشابور تصریح کرد: گوشت و پوست و استخوان نیشابور با وقف تنیده شده است.

وی قدیمی‌ترین سند وقفی ایران و قدیمی‌ترین وقف‌نامه مکتوب خراسان بزرگ را متعلق به نیشابور دانست و گفت: در حال حاضر قدیمی‌ترین سند وقفی ایران متعلق به نیشابور با وقف ٢ جلد کتاب در کتابخانه جامع منیعی اواسط قرن ۶ هجری نیشابور می باشد که اکنون یکی در حرم حضرت معصومه(س) در قم و دیگری در موزه آستان قدس رضوی است.

متولی اداره اوقاف نیشابور اعلام کرد: همچنین قدیمی‌ترین موقوفه خراسان بزرگ نیز متعلق به وقف‌نامه‌ای مکتوب مربوط به روستای شهباز بخش سرولایت نیشابور است.

وی با طرح این ادعا که بزرگترین دانشگاه جهان اسلام در نیشابور و درخشش و عظمت علمی آن، بدون موقوفات، امکان پذیر نبود؛ تصریح کرد: توسعه علمی گذشته نیشابور موقوفات مدارس و کتابخانه‌ بود.

این مقام مسئول با اعلام اینکه۷۰ مدرسه در نیشابور در زمین وقفی احداث شده، یادآور شد: بیمارستان ۲۲ بهمن نیز در باغ وقفی سنجریه احداث شده است.

وی افزود: آرامگاه مشاهیر فرهنگی نیشابور همچون خیام، عطار و کمال‌الملک در زمین وقفی قرار دارد که این امر پیوستگی وقف و فرهنگ را در این شهر نشان می‌دهد.

رئیس اداره اوقاف و امورخیریه شهرستان‌های نیشابور، فیروزه و میان‌جلگه در خصوص استقلال و تفکیک ادارات اوقاف نیشابور بزرگ گفت: این تفکیک بر اساس ظرفیت‌ها و تعداد موقوفات هر شهرستان انجام می‌شود که در حال حاضر پرونده شهرستان‌های فیروزه و میان‌جلگه در حال بررسی است که در صورت تایید، دفاتر نمایندگی در این شهرستان‌ها فعال خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه برخی ادارات نیشابور از سال ۱۳۹۰ دین خود نسبت به موقوفه را رعایت نکرده و اجاره خود را به اداره اوقاف پرداخت نکرده‌اند، بیان داشت: در حال پیگیری حق و حقوقات موقوفات در نیشابور هستیم.

مهدوی خواه از تنظیم و تمدید۳۴۰۰ قرارداد اجاره طی یک سال گذشته در اداره اوقاف نیشابور خبر داد و از سال ١٣٨٨ قراردادها  کمتر از ۵ سال بوده و هیچ موقوفه ای بصورت طولانی مدت به اجاره واگذار نشده است.

وی درباره مرمت و بازسازی بقاع متبرکه نیشابور بیان داشت: طی یک سال گذشته بیش از ۲۰ هزار متر کار عمرانی در بقاع متبرکه این شهرستان انجام شده است.

این عضو شورای اداری شهرستان نیشابور پیرامون کنگره ملی امامزاده محروق که پیشتر بنا بود تیرماه سال جاری برگزار شود، گفت: اتفاقاتی مانند شهادت رئیس جمهور و برگزاری زود هنگام انتخابات، موجب تاخیر در کنگره شد که در این خصوص جلساتی برگزار شده و مهرماه در مورد زمان برگزاری آن تصمیم‌گیری خواهد شد. همچنین مقالات ارسالی به دبیرخانه کنگره در حال بررسی می باشد.

 

  • نویسنده : احسان سلیمانی
  • منبع خبر : خیام نامه