مروری بر چهارده دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران
مروری بر چهارده دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران
بر اساس قانون اساسی ایران هر چهار سال یک بار  انتخابات ریاست جمهوری برگزار می‌شود و رئیس جمهور با رای مستقیم مردم انتخاب می‌شود.مردم ایران برای انتخاب رئیس‌جمهور کشورمان از پانزدهم بهمن ۵۸ تا تیرماه1403، شانزده  بار(انتخابات دوره نهم وچهار دهم دومرحله ای بود)  پای صندوق‌های رای رفتند که در این چهارده  دوره؛ 9 نفر با رای مردم به عنوان رئیس جمهور  انتخاب شدند. 

۱۶ بار انتخابات ریاست جمهوری،۱۴ دوره ریاست جمهوری،۹ رئیس جمهور

عکس روسای جمهور ایران

بر اساس قانون اساسی ایران هر چهار سال یک بار  انتخابات ریاست جمهوری برگزار می‌شود و رئیس جمهور با رای مستقیم مردم انتخاب می‌شود.مردم ایران برای انتخاب رئیس‌جمهور کشورمان از پانزدهم بهمن ۵۸ تا تیرماه۱۴۰۳، شانزده  بار(انتخابات دوره نهم وچهار دهم دومرحله ای بود)  پای صندوق‌های رای رفتند که در این چهارده  دوره؛ ۹ نفر با رای مردم به عنوان رئیس جمهور  انتخاب شدند.

نخستین دوره انتخابات ریاست جمهوری ،حذف جلال الدین فارسی از کاندیداتوری به دلیل ریشه افغانی وی

دوره نخست انتخابات ریاست جمهوری ایران در پنجم بهمن ۱۳۵۸ برگزار شد .دراین  دوره از انتخابات ، ۱۲۴ داوطلب ثبت نام کردند وکمیته نظارت بر تبلیغات انتخابات با همکاری وزارت کشور و با کسب اجازه از آیت الله خمینی، ۷۳ داوطلب از دور رقابت انتخابات کنار گذاشته شدند و نهایتا وزارت کشور ۱۰ داوطلب را که شامل جلال الدین فارسی،صادق قطب‌زاده،ابوالحسن بنی‌صدر،کاظم سامی،احمد مدنی،صادق طباطبایی،داریوش فروهر،حسن ابراهیم حبیبی،محمد مکری می شدبه عنوان کاندیداهای اصلی انتخابات به مردم معرفی کردند.

گفتنی است جلال الدین فارسی با اعتراض  ونامه سرگشاده شیخ علی تهرانی شوهر خواهر آیت الله خامنه ای، به دلیل  ریشه افغانی داشتن از گردونه انتخابات کنار گذاشته شد.

دراولین انتخابات ریاست جمهوری  ۶۷.۴ درصد واجدین شرایط شرکت کردند و در مجموع ۱۴ میلیون و ۱۵۲ هزار و ۸۸۷ رای از مردم اخذ شد که نامزدها به ترتیب زیر انتخاب شدند.

۱- ابوالحسن بنی صدر، ۱۰ میلیون و ۷۰۹ هزار و ۳۳۰ رأی

۲- سید احمد مدنی، ۲میلیون و ۲۲۴هزار و ۵۵۴ رأی

۳- حسن ابراهیم حبیبی، ۶۷۴ هزار و ۸۵۹ رأی

۴- داریوش فروهر،۱۳۳ هزار و ۴۷۸ رأی

۵- صادق طباطبایی، ۱۱۴ هزار و  ۷۷۶ رأی

۶- کاظم سامی، ۸۹ هزار و ۲۷۰ رأی

۷- صادق قطب زاده، ۴۸ هزار و ۵۴۷ رأی

۸- محمد مکری، ۲هزار و ۱۱۰ رأی

۹- آرای باطله مأخوذه، ۱۴۹ هزار و ۶۹۸ رأی

ابوالحسن بنی‌صدردراین انتخابات  به عنوان نخستین رییس جمهوری اسلامی ایران برگزیده شد.البته  رییس‌جمهور در حالی انتخاب شده بود که کشور هنوز مجلس نداشت. به همین دلیل هم مراسم تحلیف در مرداد سال بعد و ماه‌ها بعد از انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد.

دومین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری ،حمایت اکثر احزاب از جمله حزب توده  از رجایی

دومین دوره انتخابات ریاست جمهوری پس از نزدیک به ۵/۱ سال که از ریاست جمهوری بنی صدر سپری شده بود به علت حوادث سال ۱۳۶۰ورای عدم اعتماد به بنی صدر وعزل وی از ریاست جمهوری و درحالی که وی هنوز در کشور بود در ۲ مرداد ۱۳۶۰ و برگزار شد.

در این دوره از انتخابات که برای اولین بار با حضور شورای نگهبان قانون اساسی برگزار شد از ۷۱ داوطلب ۴ نفرشامل سید علی‌اکبر پرورش، عباس شیبانی، حبیب‌الله عسگراولادی و محمدعلی رجایی امکان رقابت برای کسب کرسی ریاست جمهوری را یافتند .

در این انتخابات محمدعلی رجایی از حمایت حزب توده ایران ،حزب جمهوری اسلامی، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، جامعه روحانیت مبارز، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، جامعه اسلامی دانشگاهیان، خانه کارگر، دفتر تحکیم وحدت و نهضت زنان مسلمان برخوردار بود ودر نهایت محمدعلی رجایی با کسب ۱۲ میلیون و ۷۷۰ هزار و ۵۰ رای (۹۰٪) از مجموع ۱۴ میلیون و ۵۷۳ هزار و ۸۰۳ رای ماخوذه رئیس جمهور ایران شد. میزان مشارکت در این دوره ۶۴٫۲ درصد بود در این انتخابات عباس شیبانی در رتبه دوم، اکبر پرورش سوم و حبیب‌الله عسگر اولادی چهارم شدند.

سومین دوره انتخابات ریاست جمهوری ،رد صلاحیت دکتر ابراهیم یزدی

سومین دوره انتخابات ریاست جمهوری  در ۱۰ مهر ۱۳۶۰ و در شرایطی برگزار شد که حکومت ایران درگیر بحران‌های شدید سیاسی و امنیتی همچون جنگ با عراق و ترور مردم و مقامات حکومتی ازجمله انفجار دفتر نخست وزیری  و کشته شدن رئیس جمهور رجایی ونخست وزیر باهنربود در این انتخابات ۴۶ نفر ثبت نام کردند اما ۴۲ نفر یعنی ۹۱ درصد نامزدهای ثبت نامی توسط شورای نگهبان رد صلاحیت شدند. نامزدهای نهایی انتخابات عبارت بودند از:سید علی خامنه‌ای،سید علی‌اکبر پرورش،حسن غفوری‌فرد،سید رضا زواره‌ای،انصراف‌دهندگان:محمدرضا مهدوی کنی، کفیل نخست‌وزیر وقت.

از جمله  رد صلاحیت‌شدگان شاخص دراین انتخابات باید ازابراهیم یزدی، نماینده وقت مجلس شورای اسلامی و وزیر خارجه سابق، مسئول دفتر سیاسی نهضت آزادی نام برد

دراین دوره از انتخابات هر سه نامزد دیگر خامنه‌ای را از خود اصلح‌تر می‌دانستند و در نطقی تلویزیونی قبل از انتخابات این را در صدا و سیمای جمهوری اسلامی اعلام کردند.

در نهایت دراین انتخابات سید علی خامنه‌ای با کسب ۱۵ میلیون و ۹۰۵ هزار و ۹۸۷ رای (۹۵٪) از مجموع ۱۶ میلیون و ۸۴۷ هزار و ۷۱۷ رای ماخوذه رئیس‌جمهور ایران شد. میزان مشارکت در این انتخابات حدود ۷۵٪ (۷۴٫۲) بود.

 

چهارمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، رد صلاحیت مهندس مهدی بازرگان

چهارمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ۲۵ مرداد ۱۳۶۴ خورشیدی برگزار شد وحدود ۵۰ داوطلب برای چهارمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کردند. از مهم ترین موانع حضور چهره های سرشناس در انتخابات آن دوره، لزوم کناره‌گیری از مناصب عالی دولتی برای شرکت در انتخابات بود.

سرانجام از میان افراد ثبت نام کرده، شورای نگهبان لیست نهایی تایید صلاحیت شده ها شامل آیت الله سیدعلی خامنه ای، سیدمحمود کاشانی و حبیب الله عسگراولادی مسلمان را اعلام کرد. از چهره های مطرح رد صلاحیت شده در این دوره مهندس مهدی بازرگان بود.

بیشتر احزاب و گروه های فعال ازجمله جامعه روحانیت مبارز وجامعه مدرسین حوزه علمیه قم وسازمان مجاهدین انقلاب اسلامی از ریاست جمهوری آیت الله خامنه ای حمایت کردند

نتایج انتخابات در ۱۱ شهریور۱۳۶۴ اعلام شد وبراساس  آن در این دوره ۱۴ میلیون و ۲۴۴ هزار و ۲۹۷ تن شرکت کردند که شمارش آراء به این ترتیب بود:

۱- آیت الله سید علی خامنه ای با ۱۲ میلیون و ۲۰۳ هزار و ۸۷۰ رای

۲-سید محمود کاشانی با ۱ میلیون و ۴۰۲ هزار و ۴۱۶ رای

۳- حبیب الله عسگر اولادی ۲۸۳ هزار و ۲۹۷ رای

۴_ آراء باطله مأخوذه ۳۵۵ هزار و ۴۷ رای

پنجمین دوره انتخابات ریاست جمهوری،هاشمی و یک رقیب خودمانی که مصلحت را در انتخاب هاشمی می دانست

با رحلت امام خمینی(ره) و انتخاب آیت الله خامنه ای که پست ریاست جمهوری داشتند، به عنوان رهبر جمهوری اسلامی ایران سه ماه قبل از پایان دوره ریاست جمهوری ایشان باعث شد تا پنجمین دوره انتخابات ریاست جمهوری کلید بخورد

در پنجمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ۷۹ تن به عنوان نامزد ثبت نام کردند و یک هفته بعد ۲ نامزد نهایی صلاحیت شان به تأیید شورای نگهبان رسید؛ یعنی حجت الاسلام علی اکبر هاشمی رفسنجانی و عباس شیبانی.

دراین دوره از انتخابات، جناح راست و جناح چپ وجامعه اسلامی مهندسین و ۱۸۶ تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی دوره سوم و دفتر تحکیم وحدت وافرادی چون حبیب الله عسگراولادی و سید رضا زواره ای از اعضای  موتلفه از هاشمی رفسنجانی حمایت کردند.شیبانی که تنها کاندیدا درکنار هاشمی بود ،مصلحت کشور را آن می دانست که حجت الاسلام هاشمی که طی سه دوره، مجلس را به خوبی اداره کرده اند، همچنان در این سنگر مانده و آن را حفظ کنند.

پنجمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در فضای آرام و بدون جنجال در ششم مرداد ۱۳۶۸ خورشیدی برگزار شد و حدود ۱۶ میلیون و ۴۳۹ هزار و ۲۴۱ رأی داده شد و حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی به عنوان رییس جمهوری منتخب مردم سکان هدایت کشور را بعد از پایان جنگ تحمیلی برای یک دوره سازندگی در دست گرفت. در این دوره میزان رای نامزدها به این ترتیب بود.

۱- حجت الاسلام علی اکبر هاشمی رفسنجانی با ۱۵ میلیون و ۵۳۷ هزار و ۳۹۴ رای

۲- عباس شیبانی با ۶۳۲ هزار و ۲۴۷ رای

۳- آرای باطله مأخوذه ۲۶۹ هزار و ۶۰۰ رای

ششمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ،رشد تبلیغات میدانی وحضورتوکلی در قامت یک مهاجم تمام قد دربرابر هاشمی

در ششمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ۱۲۸ تن ثبت نام کردند که شورای نگهبان صلاحیت چهار داوطلب را تایید کرد که این افراد عبارت بودند از عبدالله جعفرعلی جاسبی، رجبعلی طاهری، احمد توکلی و حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی.

روزنامه رسالت که زمانی توکلی سردبیر و از بنیانگذاران آن بود، به حمایت شدید از حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی پرداخت. حبیب الله عسگراولادی دبیرکل جمعیت مؤتلفه اسلامی نیز حمایت حزب متبوعش از او را اعلام کرد.

کارگزارانِ دولت حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی بیان می کردند که رفاه و سازندگی، ۲ ارمغان دولتشان است که سبب محبوبیت بی بدیل سردار آن یعنی هاشمی رفسنجانی شده است.

دراین انتخابات توکلی که خود را رقیبی جدی برای هاشمی می‌دانست با توجه به اتخاذ سیاست تعدیل از سوی هاشمی، پاشنه آشیل وی را مسایل اقتصادی یافت. احمد توکلی از تئورسین های اقتصادی جناح راست بود. توکلی در قامت یک مهاجم تمام قد، پای در رقابت انتخابات ریاست جمهوری گذاشت. شعار مبارزه با فساد می داد و به فاصله طبقاتی موجود در جامعه انتقادات صریحی می کرد. این انتقادها که برای مردم تازگی داشت، توانست توجه بسیاری از اقشار جامعه را به سوی توکلی جلب کند. این برای نخستین بار در تاریخ انتخابات ریاست جمهوری ایران بود که یک نامزد به صراحت علیه نامزد دیگر انتقاد می کرد. همین امر سبب شد تا برخلاف دوره های قبل، تبلیغات میدانی رشد قابل توجهی داشته باشد و نامزدها، برنامه های انتخاباتی متنوعی برای بیان دیدگاه ها و ارایه آنها به جامعه برای خود تدارک ببینند.

در ششمین دوره انتخابات ریاست جمهوری واجدین شرایط برای رای دادن بیش از۳۳ میلیون تن بودند که از این تعداد ۱۶میلیون و ۶۰۰ هزار تن در ۲۱ خرداد ۱۳۷۲ خورشیدی در انتخابات شرکت کردند و حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی برای بار دوم به عنوان رییس جمهوری منتخب مردم، سکان هدایت کشور را برعهده گرفت. آرای نامزدهای انتخاباتی در این دوره به این شرح بود.

۱-حجت الاسلام اکبر هاشمی رفسنجانی با کسب ۱۰ میلیون و ۵۶۶ هزار و ۴۹۹ رای

۲-احمد توکلی با ۴ میلیون و ۲۶۰ هزار و ۸۷۹ رای

۳-رجبعلی طاهری با ۱۱۴ هزار و ۷۷۶ رای

۴-عبدالله جاسبی با ۸۹ هزار و ۲۸۰ رای

در این دوره توکلی  موفق شد، بیش از ۴ میلیون رای را به خود جلب کند که به نوبه خود موضوع بی سابقه ای در تاریخ انتخابات ریاست جمهوری گذشته بود.

هفتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ؛ بنویسید خاتمی، بخوانید ناطق نوری

انتخابات هفتمین دوره ریاست جمهوری در تاریخ ۲/۳/۱۳۷۶ برگزار شد. در دور هفتم نیز از مجموع ۲۳۸ نفر که برای رقابت ثبت نام کرده بود، چهار نفر از سوی شورای نگهبان مجاز به رقابت شدند. سیدمحمد خاتمی، محمد محمدی ری شهری، رضا زواره‌ای و علی اکبر ناطق نوری. این انتخابات که به پیروزی غیرمنتظره محمد خاتمی انجامید آغازگر دورانی است که به دولت اصلاحات و دوم خرداد معروف شد و از جانب اصلاح طلبان ایرانی با عنوان حماسه دوم خرداد شناخته می‌شود. در این دوره از انتخابات ریاست‌جمهوری، ۸۰ درصد از واجدین شرایط در انتخابات شرکت کردند وسیدمحمد خاتمی با کسب نزدیک به ۶۹ درصد کل آرا، یعنی ۲۰ میلیون و ۱۳۸ هزارو ۷۸۴ رأی پیروز قاطع انتخابات است.

هشتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ؛ انتخاباتی با ۸۱۷ کاندیدا

انتخابات هشتمین دوره ریاست جمهوری در تاریخ ۱۸/۳/۱۳۸۰ برگزار شد. در این دوره ۴۲ میلیون ۱۷۰ هزار و ۲۳۰ نفر واجد شرایط شرکت در انتخابات بودند که از این تعداد ۲۸ میلیون و ۱۵۵ هزارو ۹۶۹ نفر (۶۷.۷۷ درصد) شرکت کردند.

در این انتخابات از میان ۸۱۷ داوطلب ثبت نام کننده، ۱۰ نفر توسط شورای نگهبان تأیید صلاحیت شدند که سید محمد خاتمی برای بار دوم با ۲۱ میلیون و ۶۵۹ هزار و ۵۳ رأی (۷۷ درصد) رئیس جمهور شد.

حمله امریکا به عراق و افغانستان و ساقط شدن صدام و طالبان دراین دو کشور از مهمترین رویداد‌های دوره دوم ریاست جمهوری آقای خاتمی بود.

نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ؛ انتخاباتی دو مرحله‌ای

نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران در تاریخ ۲۷/۳/۱۳۸۴ برگزار شد. این دوره از انتخابات ریاست جمهوری طی دو مرحله در روز‌های ۲۷ خرداد و ۳ تیر ۱۳۸۴ برگزار شد و در جریان آن محمود احمدی نژاد به عنوان ششمین رئیس جمهور ایران انتخاب شد.

محمود احمدی نژاد، علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی، مهدی کروبی، محمدباقر قالیباف، مصطفی معین و علی لاریجانی نامزد‌های این دوره بودند. محمود احمدی‌نژاد و علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی به دور دوم انتخابات راه یافتند. در دور دوم محمود احمدی‌نژاد از مجموع ۲۷ میلیون و ۹۵۹ هزار و ۲۵۳ رای، ۱۷,۲۴۸,۷۸۲ رای را از آن خود ساخت و به عنوان نهمین رئیس جمهوری اسلامی ایران برگزیده شد.

دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری؛ انتخاباتی با تنش بی سابقه

دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران، در ۲۲ خرداد ۱۳۸۸ برگزار شد. شورای نگهبان به روال سال‌های قبل (به استثنای سال ۸۴) صلاحیت چهار نفرشامل میرحسین موسوی ،محمود احمدی نژاد،مهدی کروبی ومحسن رضایی را تایید کرد. موسوی در دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری پس از سال ها دوری از عرصه سیاست و در ۲۰ اسفند ۱۳۸۷ خورشیدی پس از مدت‌ها اما و اگر، با انتشار بیانیه‌ای رسماً اعلام نامزدی کرد. در این انتخابات بیشتر احزاب اصلاح‌طلب مانند جبهه مشارکت ایران اسلامی، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، مجمع روحانیون مبارز، حزب کارگزاران سازندگی،  حزب مردم سالاری،  حزب اسلامی کار،  حزب همبستگی، مجمع زنان اصلاح‌طلب، جمعیت زنان جمهوری اسلامی، انجمن روزنامه‌نگاران زن و احزاب دیگر و همچنین شورای هماهنگی جبهه اصلاحات از موسوی حمایت کردند.در این دوره، ۴۶٬۱۹۹٬۹۹۷ واجد شرایط رای دادن بودند که ۳۹ میلیون و ۱۶۵ هزار و ۱۹۱ نفر(۸۵ درصد واجدین شرایط) در رای گیری شرکت کردند.

بر اساس اعلام رسمی وزارت کشور، محمود احمدی‌نژاد با حدود ۲۴ میلیون رأی در این انتخابات اول شد ومیرحسین موسوی با بیش از ۱۳میلیون رای نفر دوم اعلام شد.پس از اعلام نتایج موسوی و کروبی  نتیجه انتخابات را نپذیرفتند  و اعتراضات به نتایج انتخابات، از پیگیری حقوقی به خیابان‌ها کشانده شد و برخی محلات تهران و چندین شهر تا چندین ماه به صحنه اعتراضات تبدیل شد وتعدادی کشته وزخمی شدند وخیل کثیری از معترضین به زندان افتادند ومیر حسین موسوی ومهدی کروبر وزهرا رهنورد که از سران معترضین شمرده می شدند، بدون محاکمه قضایی در حصر قرار گرفتند که هنوز هم این حصر ادامه دارد.

یازدهمین دوره انتخابات ریاست جموری؛ رای هاشمی در صندوق روحانی

یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران در ۲۴ خرداد ۱۳۹۲ برگزار گردید.کاندیداهای این دوره انتخابات عبات بودند از :حسن روحانی، محمدباقر قالیباف، سعید جلیلی، محسن رضایی، علی‌اکبر ولایتی و سیدمحمد غرضی

در این دوره چهره های سرشناسی هم رد صلاحیت شدند که مهمترین آنها آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی بود. در این دوره، احزاب اصلاح طلب و حزب اعتدال و توسعه از روحانی حمایت کردند. همچنین آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی و سید محمد خاتمی،  سید حسن خمینی و علی اکبر ناطق نوری با صدور اطلاعیه‌ای حمایت رسمی خود را از کاندیداتوری حسن روحانی اعلام کردند و روحانی را به عنوان نامزد اصلاح طلبان و اعتدال گرایان معرفی کردند.

دراین انتخابات  حسن روحانی با بیش از ۱۸ میلیون  و ششصد هزار رای از مجموع بیش از ۳۶ میلیون و هفتصد هزار رای به عنوان هفتمین رئیس‌جمهوری اسلامی ایران برگزیده شد. از مهم‌ترین اتفاقات این دوره امضای برجام در در لوزان سوئیس سال ۲۰۱۵ بود.

دوازدهمین دروره ریاست جمهوری ؛ انتخاباتی رقابتی که روحانی تکرار شد

دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران در ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۶ برگزار گردید و حسن روحانی وسید ابراهیم رئیسی، مصطفی میرسلیم و مصطفی هاشمی طبا دیگر کاندیدا‌های این دور از انتخابات بودند.

در این دوره وپس ازکناره گیری اسحاق جهانگیری و محمد باقر قالیباف به نفع کاندیدا‌های مورد نظر خود ، رقابت اصلی بین روحانی ورئیسی شکل گرفت ودرنهایت حسن روحانی با بیش از ۲۳ میلیون  و پانصد هزار رای حائز ۵۷ درصد آراء شد و به عنوان رئیس‌جمهوری اسلامی ایران برگزیده شد.. از اتفاقات مهم دوره دوم دولت حسن روحانی، خارج شدن امریکا از توافقنامه برجام بود.

سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری؛ حضور کاندیداهای پوششی

سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران در ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ برگزار گردید که طی آن سید ابراهیم رئیسی با ۱۷۹۲۶۳۴۵ رای صاحب ۹/۶۲آراء ماخوذه شد و به عنوان رئیس‌جمهوری اسلامی ایران برگزیده شد. محسن مهرعلیزاده، عبدالناصر همتی، محسن رضایی، علیرضا زاکانی، سعید جلیلی و سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی، دیگر کاندیدا‌های این دور از انتخابات بودند. مهرعلیزاده، زاکانی و جلیلی  نیز قبلا به نفع کاندیدا‌های مورد نظر خود از میدان رقابت‌ها کناره گیری کرده بودند.

چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ،پیروزی پزشکیان بردولت سایه

پس ازاین که در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۳، رئیس جمهور دولت سیزدهم، سید ابراهیم رئیسی، بر اثرسانحه  سقوط بالگرد فوت نمود، دوره سیزدهم ریاست جمهوری هم یک سال  پیش از موعد مقرر پایان یافت وزمینه برای یک انتخابات پیش رس فراهم شد.در این انتخابات حدود ۸۰نفر ثبت نام کردند که نهایتا ۶نفر ازاین تعداد تایید صلاحیت شدند که عبارت بودند از: سعید جلیلی-محمد باقر قالیباف- مسعود پزشکیان –مصطفی پورمحمدی-امیرحسین قاضی زاده هاشمی-علیرضا زاکانی  .انتخابات ریاست جمهوری در هشتم تیرماه ۱۴۰۳انجام گرفت .البته قبل از انجام انتخابات قاضی زاده هاشمی و زاکانی از دور رقابت ها انصراف دادند

انتخابات دوره چهاردهم در روز هشتم تیرماه۱۴۰۳ انجام گرفت ومسعود پزشکیان ( ۱۰،۴۱۵،۹۹۱رای) وسعید جلیلی( ۹،۴۷۳،۲۹۸رای) به دور دوم رسیدند ودور دوم انتخابات در ۱۵ تیرماه ۱۴۰۳ انجام گرفت که مسعود پزشکیان با ۱۶,۳۸۴,۴۰۳رای برنده انتخابات شد وبه عنوان رئیس جمهور دوره چهاردهم ایران  برگزیده شد.

منابع:

سایت تابناک،مروری بر تاریخچه ادوار انتخابات ریاست جمهوری

سایت پایگاه حوزه،مروری بر ۱۰دوره انتخابات ریاست جمهوری

ویکی پدیا،انتخابات ریاست جمهوری ایران

و…

  • نویسنده : گردآوری وتنظیم:نعمت الله صادقی