هاشم مداح/ امیدوارم بتوانم امید و شادی ومهربانی را در فیلم هایم به تصویر بکشم تدوین فیلم (ادیت) یکی ازمراحل آخر فیلم سازی است که در پس تولید فیلم انجام می شود و طی آن انتخاب و پیوند نماهای فیلم خام و تبدیل آن به سکانس برای رسیدن به فیلم نهایی انجام می شود تدوین […]
هاشم مداح/
امیدوارم بتوانم امید و شادی ومهربانی را در فیلم هایم به تصویر بکشم
تدوین فیلم (ادیت) یکی ازمراحل آخر فیلم سازی است که در پس تولید فیلم انجام می شود و طی آن انتخاب و پیوند نماهای فیلم خام و تبدیل آن به سکانس برای رسیدن به فیلم نهایی انجام می شود
تدوین در سینما معمولا برعهده ی فردی غیرازفیلمساز است، اما هستند فیلمسازان معروفی همچون کوروساوا و بهرام بیضایی و برادران کوین که خود تدوین فیلم هایشان را بر عهده دارند .شیوه ی تلفیق صدا و تصویر هم تاثیر زیادی روی تماشاگر دارد .
دیداری داریم با علیرضا جوکار، تدوین گر ،کارگردان و تصویر بردار و مدیر موسسه ی سینمایی“ هفت اقلیم “.
خاطره ی جالب برای من در طول ساخت فیلم این بود که که پدر یکی از والدین بعد ازانجام عمل جراحی گفت این اولین لبخند فرزندم بود که مرا از ته دل خوشحال کرد . و این لبخند لذت بخش ترین چیزی بود که در زندگی ام تجربه کرده ام .
با تدوین و ساخت فیلم مستند( مرهم ) شروع می کنیم ، لطفا درباره مراحل ساخت و تدوین این فیلم توضیحانی بدهید؟
ایده ی ساخت فیلم مرهم با ورود یک تیم متخصص جراح و خیّر به شهرمان نیشابور،جهت درمان و جراحی برخی از نقایص صورت مانند لب شکری و …به ذهنم خطور کرد، لذا از زمان شروع کار درصحنه حضورداشتیم وبا یک تیم هنری سه نفره به انجام کار فیلم سازی مشغول شدیم .این فیلم به تهیه کنندگی دانشگاه علوم پزشکی نیشابورانجام شد . بنده هم در نقش کارگردان وتدوینگرحضور داشتم .
نکته ی جالب برای من حضور بیمارانی بود که همگی دچار نقص عضو مادرزادی درناحیه ی چهره بودند و به همین دلیل مورد تمسخرهمسالان خود قرارگرفته ومتاسفانه از کارو تحصیل بازمانده بودند .از طرفی حضوریک تیم پزشکی (شصت نفره ) و خیِِِّر و خستگی ناپذیر برجذابیت ماجرا افزوده بود .
ساخت فیلم از چه مرحله ای شروع شد ؟
فیلم با نشان دادن چهره ی امیدوار بیماران دراتاق انتظارودعای خیر خانواده ها شروع می شود و پس ازآن معاینه ی بیماران توسط تیم پزشکی آغازمی گردد و بعد ازطی مراحل تشخیص وارد اتاق عمل می شویم . تیم ما هم لباس مخصوص پوشیده وهمراه با کادر پزشکی به کارمان ادامه می دهیم . نکته ی جالب برای من این بود که پزشکان با شوق وخستگی ناپذیر، به کارادامه می دادند .فیلم هم اکنون درحال تدوین است وبرای جشنواره ها آماده می شود .
خاطره ی جالب برای من در طول ساخت فیلم این بود که که پدر یکی از والدین بعد ازانجام عمل جراحی گفت این اولین لبخند فرزندم بود که مرا از ته دل خوشحال کرد . و این لبخند لذت بخش ترین چیزی بود که در زندگی ام تجربه کرده ام .
کی و کجا با هنر فیلم سازی و تدوین آشنا شدید؟
در سال 81 بود که با ثبت نام در کلاسهای فیلم سازی انجمن سینمای جوان نیشابور با دنیای هنر آشنا شدم .در آن زمان حاج آقای سلامت مسئول انجمن بود .در آنجا بود که ساخت فیلم های کوتاه را شروع کردم تا اینکه در86 سال وارد دانشگاه شدم . من دررشته ی فیلم سازی و گرایش تدوین در دانشگاه یزد به تحصیلاتم ادامه دادم .هدف من از وارد شدن به دنیای فیلم سازی این بود که اندیشیدن و تفکر را به تماشاگر منتقل کنم .گرایش تدوین را هم به دلیل این که ازمراحل مهم و تاثیر گذار درفیلمسازی است انتخاب کرده ام .
در دوران تحصیل در دانشگاه چه تغییری در فیلم سازی شما به وجود آمد ؟
من در دانشگاه با فضایی تحصصی تر و بازترآشنا شدم و وجود استادان ، دید مرا کامل تر کرد و ضمنا آموزش های آکادمیک و دوستان همدوره کمک زیادی به کار من کرد.در این دوران حدود شش فیلم ساختم که برای تدوین فیلم ( مرکب آشنا ) جایزه ی اول جشنواره ی استانی نصیبم شد و همواره فیلم هایم در جشنواره های مختلف حضور داشت .
پس از دانش آموختگی و پایان تحصیلات عالی به چه کاری مشغول شدید ؟
به زادگاهم نیشابور برگشتم و به تدرس و آموزش هنر فیلم سازی و تدوین و تصویر برداری در محل انجمن سینمای جوان مشغول شدم و این کار را ، تا امروز ادامه داده ام . فیلم های کوتاه زیادی را به همراهی و کمک هنرجویانم ساخته ام .که در جشنواره های مختلف استانی و کشوری حضوری موفق داشته است .
یک خاطره ی هنری به یادماندنی برایمان بگویید .
بهترین خاطره ام زمانی بود که در سن 19 سالگی و در میان فیلم سازان حرفه ای در جشنواره ی مشهد توانستم مقام اول تدوین را از آن خود کنم .در آن زمان یکی از داوران کیا رنگ علایی بود که از شهرت خاصی برخوردار است .
ویک خاطره ی نا دل پسند ؟
بدترین خاطرات من زمانی است که برای ساخت فیلم مستند به مناطق محروم می رویم مردم با دیدن ما از مشکلاتشان می گویند و انتظار دارند که کسی کاری برایشان بکند و من که می دانم از تیم فیلم سازی و کارگردان کاری ساخته نیست ، دچار اندوه و افسوس می شوم و این برای من بدترین خاطره از کار هنری است .
در حال حاضر وضعیت ساخت فیلم در شهرمان چگونه است ؟
در حال حاضر وضعیت بد معیشت ، جوانان را به طرف سرگرمی های زود گذر و بعضا خطرناک کشانده و من امیدوارم هر چه زودتر اوضاع بهبود پیدا کرده و جوانان جذب فعالیت های هنری شوند و فضایی سالم و پر از نشاط و خلاقیت به جامعه برگردد .
دل مشغولی های این روزهای شما چیست ؟
این روزها امیدوارم سوژه هایی پیدا کنم که از حال خوب مردم و امیدواری و آینده ای بهتر بگوید. مثل روایتی از آدم های خیّر و موفق . آرزو می کنم که مشکلات هر روز کم تر شود و من بتوانم امید و شادی ومهربانی را به تصویر بکشم .
و سخن پایانی؟
پیام من به جوانان این است که برای پرورش فکر واندیشه و رسیدن به آرامش از هنر کمک بگیرند و دنیای زیباتری بسازند. من همیشه در این فکر بوده ام که بهتر است از شادی ها و امیدها و این گونه مفاهیم ، تصویر بسازم تا از مشکلات و گرفتاری ها .