گزارشی از چهارمین همایش پیش گیری و تشخیص سرطان پستان در نیشابور
گزارشی از چهارمین همایش پیش گیری و تشخیص سرطان پستان در نیشابور

سرطان سینه، قابل پیش گیری؛ قابل درمان خانم ها باید بدانند؛ مهم ترین راه های پیش گیری از سرطان سینه چهارمین گرد همایی بزرگ پیش‌گیری و تشخیص سرطان سینه در نیشابور برگزار شد. این همایش که ویژه بانوان ترتیب داده شده بود، با استقبال چشمگیر زنان نیشابوری انجام شد. همایش پیش‌گیری و تشخیص سرطان پستان […]

سرطان سینه، قابل پیش گیری؛ قابل درمان

خانم ها باید بدانند؛ مهم ترین راه های پیش گیری از سرطان سینه

چهارمین گرد همایی بزرگ پیش‌گیری و تشخیص سرطان سینه در نیشابور برگزار شد. این همایش که ویژه بانوان ترتیب داده شده بود، با استقبال چشمگیر زنان نیشابوری انجام شد.

همایش پیش‌گیری و تشخیص سرطان پستان (معروف به سرطان سینه) چهارشنبه، هشتم اسفندماه  ۹۷ در سالن مروارید مجتمع امیران و به همت «موسسه خیریه راز» و با همکاری شرکت «پارت پلاستیک»و معاونت بهداشتی «دانشگاه علوم پزشکی نیشابور» سامان یافته بود و فرماندار شیبانی و رئیس دانشگاه علوم پزشکی هم در آن حضور داشتند.

«دکتر عظیمی نژاد» در این همایش، به سرطان به عنوان یکی از دلایل اصلی مرگ و میر اشاره کرد و گفت: 35 تا 40 درصد سرطان ها با تغییر سبک زندگی، شیوه تغذیه سالم و ورزش منظم قابل درمان و پیش گیری ست. سرطان پستان در مردان و جوانان هم دیده می شود .  دکتر «شراره غفوریان» از سخنرانان این همایش با یادآوری افزایش سالانه 6درصدی سرطان پستان در ایران، و توجه به این نکته که معمولا در زنان بالاتر از 50 سال ریسک ابتلا بیشتر است، گفت: در کشور جوان ما، ابتلا به سرطان در بین جوانان هم در حال شیوع است!  غفوریان با بیان این نکته که سرطان پستان در بین مردان هم دیده می شود، بیان کرد: درصد ابتلای مردان نسبت به زنان  بسیار کمتر است؛ نکته این جاست که سرطان پستان تحت تاثیر هورمون زنانه استروژن است و با تراکم بافت بالاتر رابطه مستقیم دارد، یعنی در زنان احتمال ابتلا بالاتر است و در زنان بافت ربع فوقانی خارجی پستان بیشتر در معرض ریسک است.

وی در تعریف سرطان به تقسیم سلولی بیش از حد و غیر طبیعی اشاره کرد و گفت: باید در مراحل آغازین این تقسیم سلولی، سریعا توده ایجاد شده نابود شود. از صفر تا صد سرطان را بشناسیم در سرطان پستان، مراحل ابتلا و پیشرفت را باید بشناسیم؛ دکتر غفوریان به تشریح پیدایش توده سرطانی و مراحل رشد آن پرداخت: در آغاز، توده ایجاد شده در محدوده بافت پستان و تقریبا یک سانتیمتر است؛ در مرحله بعد اندازه توده به دو سانتیمتر می رسد. در این دو مرحله، سرطان هنوز به بافت غدد لنفاوی هجوم نبرده است؛ این دو مرحله به درمان با سرعت و موفقیت بالایی پاسخ می دهد. در مرحله بعدی که توده به بیش از 2 سانتیمتر می رسد به غدد لنفاوی و از آن جا به بافت ریه هجوم می برد. در این مرحله به دلیل وجود توده، عدم قرینگی در پستان ایجاد می شود؛ در شکل، فرم، رنگ و پوست پستان تغییراتی حاصل می شود که از جمله نمودهای ظاهری آن می توان به پوست مرغی شدن، پوسته شدن، گودافتادگی نوک سینه و … اشاره کرد.

مراحل بعدی ترشحات بی رنگ، زرد رنگ و خونی از یک پستان را موجب می شود و در نهایت مراحل بعدی با تغییر شکل واضح پستان همراه خواهد بود. غربالگری تشخیصی و ماموگرافی در تشخیص زودهنگام موثرند اما چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان هستند؟

کارشناسان معتقدند که کسانی که تغذیه ناسالم، کم تحرکی، سابقه خانوادگی و یا ژن تغییر یافته داشته باشند، بیشتر در معرض ابتلا هستند. همچنین عواملی چون نژاد، قاعدگی زود یا دیر رس، محیط جغرافیایی و اقتصاد و جامعه هم بر سرطان سینه موثرند.

از جمله عواملی که در تشخیص به موقع و درمان سرطان پستان موثر است، تست های غربالگری شخصی یا توسط پزشک است؛ این تست غربالگری 3 تا 5 روز پس از عادت ماهیانه و در افراد یائسه همیشه می تواند انجام شود.  از جمله راه های غربالگری، تست ماموگرافی است اما تشخیص قطعی فقط با نمونه برداری ممکن است. درمان سرطان با روان و حمایت خانواده از بیمار نسبت مستقیم دارد. دکتر فرشته شجاعی، روان شناس بالینی، حفظ روحیه بیمار و همکاری خانواده با او را مهمترین عامل کنترل بیماری و درمان عنوان کرد. وی به شیوه اطلاع رسانی خبر بد به بیمار اشاره کرد و گفت:  همراهی اعضای خانواده و دوستان با بیمار باید در حد تعادل باشد، یکی از مهمترین کارهایی که می توانیم برای بیمار انجام دهیم، مشورت با او است؛ از سویی پرهیز از خانه نشینی و ورزش می تواند کمک شایانی به پشت سر گذاشتن این بیماری کند. در پایان این همایش نیز بسته ای، شامل صابون زیتون برای معاینه پستان و یک کتابچه معاینه خودآزمایی پستان به شرکت کنندگان در همایش اهدا شد.