هر دو نیمه‌ی ماه تاریک است ( کلبه کتاب )
هر دو نیمه‌ی ماه تاریک است ( کلبه کتاب )

مهرنوش چمنی درود بر دوستان کتابخوان. این هفته مهرنوش چمنی در خدمت شماست با معرفی یک کتاب فلسفی جذاب و سپس تازه‌های داغ نشر. معمولا گفت‌وگوهای فلسفی، کسل‌کننده و مبهم به نظر می‌رسند، اما این بار آسترا تایلر، پروژه‌ای را صورت می‌دهد که هم فلسفه را وارد زندگی مردم عادی می‌کند و هم دیگر بحثی […]

مهرنوش چمنی

درود بر دوستان کتابخوان. این هفته مهرنوش چمنی در خدمت شماست با معرفی یک کتاب فلسفی جذاب و سپس تازه‌های داغ نشر.

معمولا گفت‌وگوهای فلسفی، کسل‌کننده و مبهم به نظر می‌رسند، اما این بار آسترا تایلر، پروژه‌ای را صورت می‌دهد که هم فلسفه را وارد زندگی مردم عادی می‌کند و هم دیگر بحثی بی‌پایان و کسل‌کننده به نظر نمی‌رسد. به این صورت که با فیلسوفان معاصر قرار ملاقات‌هایی ترتیب داده و گفت‌و‌گوها در خیابان و حین راه رفتن و یا در مکانی میان مردم انجام می‌گیرند. اتفاقات روزمره بخش‌هایی از این مکالمات را تشکیل داده و روند گفت‌وگو را تغییر داده و یا تکمیل می‌کنند.

مثلا مصاحبه با “اسلاوی ژیژک” در مورد محیط زیست، در میان یک زباله‌دانی انجام می‌شود! و یا گفت‌و‌گوی دیگری در حین قایق‌سواری شکل می‌گیرد. این فیلسوفان به ترتیب: کورنل وست، آویتال رونل، پیتر سینگر، قوام آنتونی آپیا،مارتا نوسباوم، مایکل هارت، اسلاوی ژیژک و جودیت باتلر هستند.

تایلر در سال 2008 این پروژه را به صورت فیلمی مستند ساخت و پس از آن نیز آن را به صورت کتاب درآورد. هدف از انجام این پروژه هم نزدیک کردن فیلسوفان به زندگی واقعی مردم و بیان دغدغه‌های فلسفی به زبانی ساده‌تر بوده است.

از بخش‌های جالب این کتاب می‌توان به صحبت‌های قوام آنتونی آپیا در مورد جهان‌وطنی اشاره کرد. بد نیست بخشی از این گفت و گو را با هم بخوانیم:

حکومتی جهانی

تایلر: فکر می‌کنم لازم است این موضوع را روشن کنیم که شما راجع به شهروند جهان بودن در بستر استقرار «حکومت جهانی واحد» حرف نمی‌زنید، قدرتی یک‌پارچه که هر انسانی را تحت کنترل و سرپرستی خود قرار می‌دهد.

آپیا: بله، حق با شماست. یکی از پاسخ‌ها به کسی که می‌گوید ما باید همشهریان جهانی باشیم این است که بگوییم: «خب، معنی این حرف این است که شما حکومتی جهانی می‌خواهید.» به عبارت دیگر، همه‌ی قدرت به شکلی متمرکز در جایی جمع شود و هرکسی تحت نظارت یکی از انبوه کنترل‌گرها قرار بگیرد. وقتی برمی‌گردم و به جهان وطنی‌های بزرگ نگاه می‌کنم، می‌بینم از این فکر به وحشت می‌افتادند که سررشته‌ی همه‌ی امور کره زمین در دست شخصی واحد قرار بگیرد.

ص130

*فیلسوفان در خیابان «زندگی بررسی شده»/ آسترا تایلر/ برگردان: شهاب الدین عباسی/ نشر کتاب پارسه/ چاپ اول،1397/ شمارگان 1000نسخه/ 288صفحه/ قیمت: 36هزارتومان

تازه‌های کتاب

سری به داغ های نشر بزنیم:

با تازه‌ترین ترجمه امیرمهدی حقیقت شروع می‌کنیم. اگر اهل داستان کوتاه هستید، قطعا از انتخاب‌های خوب و ترجمه‌های خوب‌تر این مترجم لذت برده‌اید. پیش از این کتاب‌های “خوبی خدا” و “خریدن لنین” توسط نشر ماهی منتشر شده بود. کتاب “آتش بازی” شامل نه داستان از ریچارد فورد است که برای رمان “روز استقلال” برنده جایزه پولیتزر نیز شده بود. این مجموعه در ۲۵۲صفحه با شمارگان ۱۵۰۰نسخه و قیمت ۲۸هزار تومان در نشر ماهی منتشر شده است.

کتاب تازه دیگر “سیمین بهبهانی شاعر و تکاپوگر مدنی” شامل بخش‌های مختلفی از جمله زندگینامه، تحلیل اشعار و تحلیل آرای ادبی وی به کوشش کامیار عابدی است. این کتاب در ۲۴۰صفحه و در ۱۲بخش تالیف و تدوین شده و قیمت آن نیز 28000 تومان است.

سایر کتاب‌های تازه را نیز مرور می‌کنیم:

*محکم در آغوشم بگیر/سو جانسن/ سمانه پرهیزکاری/ نشر میلکان/ روانشناسی/30،000 تومان

*آغازکننده‌گان رمان مدرن ایران/ حسین سناپور/ نشر چشمه/ ادبیات/ 32000 تومان

*بلگارياد 1 (مهره پيشگويي)/ دیوید ادینگز/ حسین شهرابی/ نشر باژ/ رمان نوجوان/ 28800 تومان

*هر دو نیمه‌ی ماه تاریک است/ گروس عبدالملکیان/ نشر چشمه/شعر و نقاشی/ 70،000 تومان

وصال نیشابور 

بخش دیگری از سفرنامه «مسعود خیام» به نیشابور که در حوالی سال 1370 انجام شده (از کتاب «خیام و ترانه‌ها»، نشر نگاه):

از شرق به غرب در همان جهت ورود مغول به شهر وارد می‌شوم. چهار ستون بدنم می‌لرزد. تپش قلبم و دوار سرم زلزله کرده. شهر زیر گام‌هایم می‌لرزد. حال غریبی دارم. حتما تبکرده‌ام. همه جا را غارت کرده‌اند. همه جا را سوزانده‌اند. همۀ میوه‌های سر به گردون‌سا در تابوت پست خاک خفته‌اند. هزاران ستاره پرپر بر خاک افتاده‌اند.

هر شهر نهاد عمده‌ای دارد. نهاد غالب نیشابور گورستان است و بزرگ‌ترین آرام‌گاه از آن خیام. نیشابور یک گورستان بزرگ تاریخی است. هر جا رد می‌شوی گورستان اولین چیزی است که به چشم می‌خورد. مرگیان همه جا را غارت کرده‌اند. جیب و کف دست مردگان را نیز گشته‌اند. همۀ شهر دوطبقه است. مشخصۀ اصلی نیشابور امروز هم فقر دوطبقه است.