هفتاد کشیش یخی و یک ناشر عجول ( کلبه کتاب)
هفتاد کشیش یخی و یک ناشر عجول ( کلبه کتاب)

مهدی کاکولی درود! هفته گذشته پس از این که نشریه خیام‌نامه را خریدم در بخش پیام‌های مردمی متوجه شدم شخصی پیام داده و نسبت به تغییر قیمت کتابی که از کلبه کتاب کلیدر خریده، اعتراض کرده است. بعد که بررسی کردم متوجه شدم انتشارات «روزنه»‌ تهران کتاب «هفتاد کشیش یخی» (اشعار علی نجفی، شاعر نیشابوری) […]

مهدی کاکولی

درود! هفته گذشته پس از این که نشریه خیام‌نامه را خریدم در بخش پیام‌های مردمی متوجه شدم شخصی پیام داده و نسبت به تغییر قیمت کتابی که از کلبه کتاب کلیدر خریده، اعتراض کرده است. بعد که بررسی کردم متوجه شدم انتشارات «روزنه»‌ تهران کتاب «هفتاد کشیش یخی» (اشعار علی نجفی، شاعر نیشابوری) را که حدود 6 ماه پیش با قیمت 16 هزارتومان منتشرش کرده بود به‌تازگی با زدن برچسب به 23 هزارتومان تغییر قیمت داده است و ما هم از مرکز پخش با همین قیمت تازه گرفته‌ایم. آیا این کار، قانونی است یا خیر؟ باید نگاهی کرد به نامه‌ای که شهریور ماه امسال، اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران به معاونت فرهنگی وزارت ارشاد نوشت و “خواستار تغییر قیمت کتاب باتوجه به افزایش هزینه‌های تولید آن از سوی ناشران شد و تغییر قیمت کتاب را حق طبیعی ناشر دانست.” درواقع گاهی ناشری کتابی را منتشر می‌کند اما به دلیل روند افزایش ناگهانی قیمت کاغذ و از طرفی فروخته نشدن کتاب (آن‌طور که انتظار دارد) ناچار می‌شود در قیمتی که بر کتاب گذاشته است بازنگری کند. ضمنا قیمت‌گذاری کتاب کاملا در اختیار ناشر است و او بدون در نظر گرفتن هزینه‌ای که برای چاپ کرده، می‌تواند هر قیمت دلخواهی را بر کتابش بگذارد هرچند معمولا عرف بازار را در نظر می‌گیرد. اما در مورد کتاب مورد بحث، متاسفانه انتشارات روزنه بسیار عجولانه قیمت کتاب را تغییر داده است. کاش لااقل این تغییر قیمت را به بعد از عید و سال 98 موکول می‌کرد که تاحدودی جای توجیه داشته باشد. هرچند از آن طرف هم گویا این ناشر تهرانی در قیمت اولیه انتظار فروش کل تیراژ کتاب را با استقبال کتاب‌دوستان نیشابوری داشته که چنین نشده و برآوردی که از فروش این کتاب در نیشابور دارم کمتر از 50 نسخه است.

پنهان

هفته گذشته رمان تازه‌ای که از الیف شافاک، نویسنده ترکیه‌ای به بازار کتاب ایران رسید با استقبال مخاطبان روبرو شد. شاید بتوان پیش‌بینی کرد که بعد از “ملت عشق”، این رمان به انتخاب دوم علاقمندان این نویسنده بدل شود. جالب این که رمان پنهان اولین رمان خانم شافاک است که در سال 1998 به چاپ رسیده. به گفته ناشر کتاب، تم اصلی آن تصوف و عرفان است. شخصیت اصلی رمان پسرکی است که بعدها به «پنهان» معروف می‌شود. او برای رسیدن به حقیقت از همان دوران کودکی از خانه خارج می‌شود و در سفری طولانی به طور اتفاقی به تکیه‌ای می‌رسد و با فردی به نام «دُرّی بابا» که شیخ آن تکیه است آشنا می‌شود. در آنجا مریدان دیگری هم هستند که شافاک در طول رمان به زندگی تک‌تک آن‌ها می‌پردازد. پنهان در کنار شاگردان دیگر به خودسازی مشغول

می‌شود. او رابطه‌ا‌ی عاطفی با دری بابا برقرار می‌کند و دُرّی بابا حقیقت زندگی را به او می‌آموزد.

در رمان داستان‌های متعددی حول محور داستان اصلی جریان دارد و تمام این حکایت‌ها دست به دست هم می‌دهند تا به کشف حقیقت کمک کنند. در جریان داستان متوجه این می‌شویم که پنهان تمایلات تراجنسی دارد. او هم تمایلات زنانه دارد و هم مردانه و خود را خنثی می‌داند. نویسنده از این نظر می‌خواهد از دید یک تراجنسی به هویت وجودی زن و مرد نگاه کند و از دریچه‌ی عرفان به این موضوع نظری بیندازد. (از کانال تلگرام ققنوس)

 

*پنهان/ الیف شافاک/ صابر حسینی/ نیماژ/ ۳۰۴صفحه/ 33هزارتومان

 

تازه‌های کتاب

به ترتیب: عنوان/ مولف/ مترجم/ ناشر/ موضوع/ قیمت

*سینما/ آلن بدیو/ ادریس رنجی/ افکار/هنر و فلسفه/ 45هزارتومان

 

 

*اصلاح طلبی ناکام/ عباس نعیمی جورشری/ نقد فرهنگ/ سیاست/ 35

 

 

*تب بشکه/ دیوید سداریس/ علی مجتهدزاده/ کتاب پارسه/ داستان خارجی/ 25هزارتومان

*آبنبات دارچینی/ مهرداد صدقی/ سوره مهر/ داستان طنز/ 27هزارتومان

 

 

*ما گربه هستیم/ ناتسومه سوسه‌کی/ احمد علیقلیان/ مرکز/ داستان خارجی/ 91500تومان

 

 

*کانون دین زرتشتی در ایران/ مری بویس/ حسین ابراهیمیان/ توس/ ادیان/ 48هزارتومان

*رومی (جلال‌الدین محمد)/ بهمن شکوهی/ نگاه/ رمان تاریخی/ 70هزارتومان

*گمشدگان ژاپنی/ اریک فی/ محمود گودرزی/ نشر افق/ داستان خارجی/ 25هزارتومان

 

 

*برفین و رزالین/ امیلی وینفلید مارتین/ شبنم حاتمی/ پرتقال/ شعر کودک/ 27هزارتومان

*این کتاب را ممنوع کنید/ الن گرتز/سارا عاشوری/ پرتقال/ داستان نوجوان/ 22هزارتومان

*دژ سرخ1 (ماتیاس)/ برایان جکس/ محمد قصاع/ محراب قلم/ داستان نوجوان/ 55هزارتومان

وصال نیشابور

بخش دیگری از سفرنامه «مسعود خیام» به نیشابور که در حوالی سال 1370 انجام شده (از کتاب «خیام و ترانه‌ها»، نشر نگاه):

با ارادتی تمام و حیرتی گزنده به مزار شیخ کبیر فرید عطار نیشابوری قدم می‌گذارم. مزار عطار به نوعی خانقاه اهل دل نیشابور و خراسان و همۀ ایران تبدیل شده است. مزار عطار از داخل 8ضلعی است. این نوع معماری داخلی در بسیاری ساختارهای زرتشتی قبل از اسلام به چشم می‌خورد.

برای این مزار قالی 8ضلعی نفیسی بافته شده که جای سنگ مزار و ستون را در قالی خالی گذاشته‌اند. قالی از بالا باز شده و ستون سنگی و سنگ مزار در داخل جاسازی آن قرار می‌گیرد. به گفتۀ قالی‌فروشان نیشابور که مورد پرس‌وجو قرار گرفتند این قالی نفیس و عتیقه میلیون‌ها تومان قیمت دارد. در بازدید دیگران در تابستان گذشته که قالی بر زمین نبوده مسئولین گفته‌اند قالی را در تابستان‌ها که بازدیدکننده بسیار است جمع و در سایر فصول پهن می‌کنند. در بازدید امسال خودم (بهار) که قالی نیست می‌گویند قالی را در سایر فصول سال جمع و در تابستان‌ها پهن می کنند! آری قالی مقبرۀ عطار مانند بسیاری از اشیاء عتیقۀ دیگر با کمک یک ورد جادوئی نامرئی شده است!