گفت و گو با نماینده نیشابور در دوره سوم درباره ردصلاحیت پس از پیروزی/
شاید آن روزها خود محمد اکبرزاده هم فکر نمی کرد که اتفاقی که در مورد تایید و رد صلاحیت او و بررسی اعتبارنامه اش رخ داد
سه دهه بعد به عنوان یک رویه حقوقی برای نماینده دیگری مورد استناد قرار گیرد.
مینو خالقی نماینده منتخب اصفهان در مجلس شورای اسلامی که بنا بر اعلام نظر هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات برای نامزدی در دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه اصفهان تایید صلاحیت شد، توانست آرای لازم را برای ورود به مجلس کسب کند؛ اما شورای نگهبان همزمان با تأیید انتخابات حوزه انتخابیه اصفهان، آرای خالقی را باطل اعلام کرد.
این موضوع که در کشاکش صدور اعتبارنامه وی از سوی وزارت کشور به مجلس مانده است، اعتراض چند باره علی مطهری نماینده مجلس، با نامه ای خطاب به رییس جمهوری همراه شد که در متن نامه از احتمال استیضاح وزیر کشور نیز، در صورت عدم صدور اعتبارنامه مینو خالقی، سخن به میان آمده است.
نماینده تهران این اقدام شورای نگهبان را بیسابقه نمیداند و به یک ماجرای مشابه در انتخابات دوره سوم مجلس شورای اسلامی اشاره میکند که این شورا بعد از برگزاری انتخابات آرای محمد اکبرزاده، منتخب مردم نیشابور را ابطال کرد ولی با پیگیری و حمایت وزیر کشور دولت دوم موسوی، سیدعلیاکبر محتشمیپور، اعتبارنامه وی از سوی وزارت کشور صادر شد.
بر این اساس به گفت و گو با محمد اکبرزاده نماینده مردم نیشابور در سومین دوره مجلس شورای اسلامی می نشینیم تا هم از ماجرای انتخاباتی ۲۸ سال پیش بپرسیم و هم نظر وی را در مورد اعتبارنامه مینو خالقی جویا شویم.
در مورد اتفاقی که در انتخابات دوره سوم مجلس شورای اسلامی در مورد آرای شما افتاد بگویید.
این اتفاق، که «بی سابقه» هم بود، مربوط به زمان تبلیغات و یکی دو روز قبل از انتخابات بود که طبق نامه شورای نگهبان آراء من باطل اعلام شد. طبق قوانین جاری، چنین اعمال محدودیتی باید در زمان تایید و رد صلاحیت کاندیداها صورت می گرفت و یا کل انتخابات شهر ابطال می گردید، به همین دلیل وزارت کشور وقت این ابطال را نپذیرفت و اعتبار نامه من به مجلس رفت تا نمایندگان مردم در مورد آن تصمیم بگیرند.
دلایل شورای نگهبان برای ابطال آرای شما چه بود؟
وضعیت نظام وظیفه من مطرح بود و این که اعتبار نامه امضای هیئت نظارت را ندارد و همچنین شبهاتی در رابطه با ثبت نام برای کاندیداتوری خارج از وقت مقرر، که هیچ کدام از این موارد درست نبود یا اصلا منع قانونی نداشت.
ترکیب مجلس آن زمان به لحاظ سیاسی چه طور بوده است؟
اکثریت نمایندگان مجلس یعنی نزدیک به دو سوم را جناح چپ آن زمان تشکیل می دادند.
در مجلس چه اتفاقی افتاد؟
در آن زمان بعد از انتخابات، اعتبارنامه تمام نمایندگان منتخب به صحن مجلس می آمد تا در شعبه ها بررسی و به شکایات رسیدگی شود. اگر اعتراضی صورت نمی گرفت اعتبارنامه تایید و اگر دلایلی بر رد اعتبار نامه وجود داشت به کمیسیون تحقیق می رفت و پس از بررسی در این کمیسیون گزارش به مجلس ارائه می شد تا رأی گیری شود. در مورد من موضوع به رأی گیری علنی رسید و پس از صحبت های مخالف و موافق و دفاعیات خودم و با ۱۴۰ رأی از ۲۱۰ نمایندگان حاضر، اعتبارنامه من به عنوان نماینده مردم نیشابور تأیید شد.
نظرتان در مورد وضعیت اعتبارنامه مینو خالقی، با توجه به شباهت هایی که با موارد ذکر شده در مورد خودتان دارد چیست؟
وضعیت ایشان هم به لحاظ ساختاری شباهت زیادی با مورد من دارد. طبق قانون پس از تأیید صحت انتخابات، وزارت کشور موظف است اعتبارنامه ها را برای بررسی نهایی به مجلس ارسال کند، یکی از اصلی ترین کارهای مجلس همین بررسی ها است و در تاریخ مجلس شورای اسلامی مواردی وجود داشته که اعتبارنامه افرادی رد شده است و مجلس برای رد اعتبار نامه مصادیق قانونی لازم را بررسی می کند.
مجلس اعتبار خود را دارد و بررسی نمایندگان جدی و قانونی است و در این مورد هم باید طبق قانون عمل شود.
به اشتراک بگذارید: