چگونه به سؤالات جنسی کودکانمان پاسخ دهیم؟
بخش سوم
به سؤالات جنسی کودکان چگونه باید پاسخ داد؟
معمولاًسؤالات کودکان در این رابطه، دلیل بر بیحیایی و بیشرمی آنان نیست و صرفاً ناشی از کنجکاوی آنان است. اگر والدین زمینهی را آنچنان فراهم کنند که کودکان بدون ترس و شرم و بدون بیم و هراس از تحقیر، توهین و تنبیه و بدون محدودیت و منع خاصی، سؤالات جنسی خود را از والدین بپرسند و به پاسخ مناسب خود برسندارام میشوندودیگر مسائل و موضوعاتجنسیدغدغهی ذهنی و فکریآناننخواهد بود و بهراحتی به سراغ دیگر موضوعات هستی میروند و راجع به آنها سؤال میکنند، موضوعاتی مثل آسمان، ستارگان، ماه، خورشید، شب و روز، فرشتگان، خدا و شیطان، خیر و شر، آدمهای خوب و آدمهای بد، بهشت و جهنم و…اما اگر والدین به این سؤالات پاسخ مناسب ندهند یا دروغ بگویند، کودکان دچار سردرگمی میشوند، ذهن آنهاحساسترمیشود و فکر میکنند که حتماً کاسهای زیر نیمکاسه است و در این موضوع حتماً رازی نهفته است که والدین آنها را از آنان مخفی میکنند بنابراین وقت و انرژی زیادی در این راه تلف میکنند و میل و عطش آنها برای رسیدن به پاسخ تشدید میشود و میخواهند به هر شکل ممکن رمزگشایی کنند و سر از این راز دربیاورند. حتی ممکن است این کنجکاوی، سالها و تا زمان بلوغ ادامه یابد.
والدین در پاسخگویی، چه نکاتی را باید رعایت کنند؟
توهین و تحقیر نکنند
والدین نباید فرزندشان را به دلیل سؤالشان ملامت و سرزنش کنند، مثل «بیتربیت، این هم سؤاله که میکنی «بیشعور، دیگه از این حرفها نزنی ها»
تهدید و تنبیه نکنند
برخی والدین، اگر فرزندشان سؤالی راجع به مسائل جنسی بپرسند یا احیاناً به آلت تناسلیاش دست بزند، برخوردهای خیلی خشنی میکنند: « اگر به اون جات دست بزنی، داغت میکنم»، « دیگه به چیزت دست نزنی ها، والا میکشمت»؛ و حتی بچه را کتک میزنند، آنها یادشان رفته است که همین کارها را خودشان در کودکی، بارها انجام دادهاند.
مسخره نکنند
کودکان با تمسخر و ریشخند و دست انداختن، اعتمادبهنفس خود را از دست میدهند
شرمنده و ناراحت نشوند
برخی والدین وقتی با اینگونه سؤالات مواجه میشوند، خجالتزدهمیشوند، روی دست خود میزنندو به کودک اینگونه القا میکنند که اتفاق خیلی ناگواری افتاده است. آنها نگرانی و شرم خود را به فرزند خود منتقل میکنند و این باعث میشود که کودک نتواند سؤالات و مشکلات خود را بهراحتی مطرح کند.
شنوندهی خوبی باشند
والدین باید اجازه بدهند فرزندشان در کمال آرامش سؤالات خود را مطرح کندو تا منظور او را بهدرستی متوجه نشدهاند، پاسخ ندهند. شتابزدگی در پاسخ دادن سبب گیج شدن کودک میشود، بهنحویکه گاه کودک میگوید، منظورم این نبود.
علیرضا حدادی
به اشتراک بگذارید: