بحث معافیت مالیاتی مؤسسات قرآنی مردمنهاد در سطح کشور، بحثی است که سالها از جانب متولیان مؤسسات قرآنی یعنی مرکز هماهنگی، توسعه و ترویج فعالیتهای قرآنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است اما با وجود تلاش مسئولان جهت تحقق این امر در کشورو معاف کردن مؤسسات قرآنی از پرداخت مالیات هنوز برای این مراکز در نیشابور نتیجهای حاصل نشده است.
آیا هنوز وقت آن نرسیده که به صورت جدی این مشکل مورد پیگری قرار گیرد؟ و در شرایطی که شنیده ها حکایت از آن دارد که مؤسسات فرهنگی اقلیتهای مذهبی در کشور از پرداخت مالیات معاف هستند، عدم معافیت مالیاتی مؤسسات قرآنی مردمنهاد آن هم در نیشابور نشانگر چیست؟
به همین منظور ابتدا به پیشینهای از بحث معافیت مالیاتی مؤسسات قرآنی و بند لام ماده ۱۳۹و ماده۱۳۴ قانون اشاره میشود تا به دنبال آن با ارائه نظرات و سخنان مسئولان مربوطه پاسخی برای این سؤال بیابیم که چرا هنوز مؤسسات قرآنی که با ظرفیتهای مردمی به ارائه فعالیتهایی در زمینه کتاب آسمانی قرآن میپردازند، باید به دلیل تحمیل فشارهای مالیاتی از فعالیت بازبمانند؟
طبق بند لام ماده ۱۳۹ و ماده۱۳۴قانون مالیاتی کشور اشاره کرد که در این بند در رابطه با معافیت مالیاتی برخی از مؤسسات آمده: «فعالیتهای انتشاراتی و مطبوعاتی و فرهنگی و هنری اشخاص حقیقی و یا حقوقی که به موجب مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام میشود. فعالیتهای مذکور بر اساس دستورالعملی توسط سازمان امور مالیاتی کشور با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است». بنابر این قانون، مؤسسات قرآنی مردمی به دلیل داشتن نام و عنوان فرهنگی از پرداخت مالیات معاف هستند.
محمدتقی کاظمینسب، معاون قرآن و عترت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی نیز در این خصوص گفت: در همه شهرهای خراسان رضوی موسسات قرآن وعترت به لحاظ اینکه دارای مجوز فرهنگی وقرآنی هستند از دادن مالیات معاف بوده وتنها شهری که معافیت مالیاتی صورت نگرفته نیشابور است که مانیز این موضوع راپیگیری ومکاتبه خواهیم کرد.
حسن شاکری مدیرمسوول موسسه قرآن وعترت جان نثاران حضرت مهدی «عج» نیشابور اظهار کرد: اداره امور مالیاتی نیشابور طبق اظهارنامه مالیاتی در سال ۹۱ هم مالیات پرداخت حقوق کارکنان و هم مالیات بر اجاره ملکهای استیجاری را از مؤسسات دریافت کرده است وطی نامه شماره ۸۲۹۲۷۵۱ مورخ ۸/۷/۹۳ اعلام کرده این معافیت شامل این موسسه نمی شود.
شاکری افزود: مؤسسات قرآنی وابسته به درآمد خود هستند و کمتر مورد حمایت قرار میگیرند برای اینکه بتوانند هزینههای جاری خود را کسب کنند در آینده به ناچار بایدشهریه شرکت در دورهها را افزایش دهندو باعث کاهش درخواست برخی افراد برای شرکت در کلاسهای آموزشی میشوند.
مدیرمسوول موسسه قرآن وعترت جان نثاران حضرت مهدی «عج» نیشابور خاطرنشان کرد: قرار بر این بود که مؤسسات از پرداخت مالیات معاف شوند که حرکت بسیار خوب و کمککننده به کاهش هزینهها و رفع برخی مشکلات مؤسسات میشد که متاسفانه این امر محقق نشد و اداره امورمالیاتی نیشابور در سال ۹۱ هم مالیات پرداخت حقوق کارکنان و هم مالیات بر اجاره ملکهای استیجاری را از مؤسسات تقاضاکرد ه که بار مالی زیادی را برای این مؤسسه به همراه دارد.
شاکری تصریح کرد: برخی از صاحبان ملکها که املاک خود را به مؤسسات قرآنی اجاره میدهند از پرداخت مالیات اجاره سرباززده و این پرداخت به عهده مؤسسات مستاجر افتاده است که خود همین امر، مشکلی بر مشکلات عدیده مؤسسات نهاده است.
وی ادامه داد: اگر مجلس لایحهای را مصوب کند تا مؤسسات قرآنی اصلا اظهارنامه پرنکنند کمک زیادی بر این مؤسسات میشود زیرا اداره مالیات برای هر اظهارنامه، مالیات دریافت خواهد کرد.
این فعال قرآنی بیان کرد: طبق ماده ۳۵ اساسنامه مؤسسات قرآن وعترت کلیه املاک ،مستغلات ودارایی های موسسات ثبتی قرآن وعترت بعد ازانحلال به موسسات عام المنفعه دیگر ویا ولی فقیه برمی گردد واین موسسات هیج انتفاعی از قبال خدمات خود نمی برند.
وی یادآورشد: باید بگویم که ما حتی مؤسساتی را داریم که به دلیل فشارهای مالیاتی و نیز فشارهای بحث تحمیل هزینههایی که به آنها وارد شده، مجبور شدند که تعطیل شوند و ما اگر همین روند را داشته باشیم تعداد دیگری از مؤسساتمان به دلیل هزینههایی که بر آنها تحمیل شده و کسی هم حمایت مالی از آنها نمیکند، احتمال انحلالشان در آینده وجود دارد.
در پایان امیدواریم مسوولین فرهنگی ،اجرایی ومالیاتی در دولت تدبیر وامید راهکاری را بیندیشند تابرای مراکزوموسسات آموزشی قرآن که کاری ریشهای در زمینه گسترش فرهنگ قرآنی را در جامعه بر عهده دارند مشکلات این نهادهای مهم راحل نمایندو باید گفت که در کشور اسلامی ما لزوم توجه به انجام کارهای فرهنگی در زمینه امور قرآنی و دینی به خصوص در شرایطی که هجمههای جنگ نرم بیش از هر زمان دیگری پیکره نظام اسلامی ایران را میفشارد، احساس میشود.
سیدباقر میرعلمدار
به اشتراک بگذارید: