درود! به کلبه کتاب خوش آمدید! یکی از دوستان پیام داده که این قدر جملات منفی نیاوردید و نگویید بازار کتاب خراب است و مردم کتاب نمی خوانند زیرا همین جملات منفی موجب تشدید کتاب نخوانی مردم و کساد شدن بیشتر کار و کاسبی شما می شود! ایشان با طرح این پرسش که «چه میشد اگر کتابخوانها دنیا را به دست میگرفتند؟» یک متن بلند بالا به نقل از وبسایت گودریدز برایمان فرستاده سرشار از جملات مثبت. چندتایی اش را با هم می خوانیم:
روز رونمایی از کتابها تعطیل رسمی میشد!/ «فرشته دندان» به جای پول، کتاب زیر بالشمان میگذاشت. (این جمله اشاره دارد به افسانه «فرشته دندان» که بسیاری از کودکان کشورهای انگلیسیزبان به آن اعتقاد دارند. وقتی بچهای دندان شیری خود را از دست میدهد، آن را زیر بالشش میگذارد و بر این باور است که «فرشته دندان» شبانه دندان را برمیدارد و جای آن مقداری پول برایش میگذارد.)/ گروههای کتابخوانی جای احزاب سیاسی را میگرفتند. / وقت اداری علاوه بر ساعت ناهار، یک ساعتِ مطالعه هم در نظر گرفته میشد./ آنقدر درگیر کتاب خواندن میشدیم که دیگر وقتی برای جنگ نداشتیم./ کتابخانهها شبانهروزی میشدند./ تعداد شبکههای تلویزیونی به شدت کاهش پیدا میکرد./ با هر کتابی که چاپ میشد، یک درخت کاشته میشد./ این جمله دلیل موجهی برای یک روز مرخصی گرفتن میشد: تا صبح بیدار بودم تا کتابم را تمام کنم./ کتابفروشیها هم چرخ خرید داشتند.
عکس خوانی با شمس لنگرودی
احسان گرایلی هنرمند نیشابوری قرار است ۲۵ مهرماه در تهران و در تماشاخانه باران، شمس لنگرودی را به روی صحنه ببرد! این اجرا «عکسخوانی» نام دارد که از عکسهایی قدیمی و خانوادگی تشکیل شده است. به نقل از وبسایت هنرآنلاین، بها مرشدی که در این اجرا شمس لنگرودی را همراهی می کند گفت: «عکسخوانی برای نخستینبار اجرا میشود، من پیش از این چنین نمونهای تحت این عنوان ندیدم، اما اگر بحث ترکیب مدیاهای مختلف مطرح شود، میتوان اسم پرفورمنس هم بر آن نهاد. آقای لنگرودی، سینما و موسیقی را تجربه کرده است اما برای نخستینبار به صحنه تئاتر میآید و این اتفاق مهمی است.»
از احسان گرایلی هم درباره ی این اجرا پرسیدم که گفت: «پرفورمنس با تاکید بر تم مرگ تلاشش این است که زندگى را باز تعریف کند. مرگ تنها تبیین غیاب است. غیاب وجود. چیزى که وجود ندارد چرا که آنچه هست و وجود دارد تنها زندگى ست. عکس ها گاهى یک لحظه را، یک لبخند را و شادى یا غم را ثبت مى کند و وجود مى بخشد وجودى که غیاب را عقب مى کشد و هست مى کند. شمس لنگرودى با شعرش در این پرفورمنس نشان زندگى ست. کسى که با کلمه عاشقانه سروده به ستایش زندگى خواهد نشست.» منتظر می مانیم دوستانی که درتهران هستند گزارشی از این اجرا برایمان بفرستند.
قصه غریب آمد و گوینده هم
سعید رضادوست که همین چندی پیش مجموعه ای از غزل های خود را با عنوان «به قونیه بکشانیم پای تهران را» به ویترین کتاب فروشی ها فرستاد این بار با پژوهشی تازه درباره ی داستان های تک بیتی مثنوی به بازار کتاب آمده است. «قصه غریب آمد و گوینده هم» نام این کتاب است که انتشارات مشکی تهران، هم زمان با هشتم مهرماه، روز بزرگداشت مولانا منتشر کرد. به گفته ی آقای رضادوست: «شیوهی مولانا جلالالدّین محمّد بلخی در آفرینش مثنوی بر مدارِ «داستان در داستان» قرار یافته است. داستانهایی که روایتگرِ آشکار و پنهانِ هستی و نیستی است. روایتِ «هست» در آیینهی «نیست». نیز پیرِ بلخ، خود را راویِ سرگذشتِ انسان میداند. انسان دور افتاده از اصل. اگرچه داستانگویی نزد مولانا موضوعیّت ندارد امّا آنچنان در این فن، ماهرانه جولان میدهد که کمتر فردی را میتوان اینسان در اوج دید.» این شاعر و پژوهشگر نیشابوری می گوید: «در خوانشهای مکرّرِ بیتکرار از مثنوی با ابیاتی مواجه شدهام که به تنهایی بارِ یک داستان را به دوش کشیده و میتوان مؤلّفات داستان کوتاه به شرحی که پیش از این آمد را نیز در آنها بازجُست. پس از خوانش داستانهای تکبیتی حاضر، آنچه در مخاطب باقی میماند اثری یگانه و پررنگ از معنایی است که جا مانده و ذهن را درگیرِ خویش کرده. تمامِ داستانهای موجود، از ادراکِ یک بزنگاه و یک لحظهی خاص، پدید آمدهاند که قوّتبخشِ وحدت تأثیر خواهد بود.»
این کتاب در ۶۴ صفحه ی قطع جیبی و با قیمت ۴۰۰۰ تومان منتشر شده است.
تازه ها
چند گفتگو درباره تجدد/ سیروس علی نژاد/ نشر آگاه/ ۱۲۰۰۰ تومان
امید علیه امید (روشنفکران روسیه در دوره وحشت استالینی)/ نادژدا ماندلشتام/ بیژن اشتری/ ۵۰۰۰۰ تومان
کافکا و عکاسی/ کارولین داتلینگر/ کریم متقی/ شورآفرین/ ۲۱۰۰۰ تومان
فتوت نامه ها و رسائل خاکساریه/ مهران افشاری/ چشمه/ ۳۵۰۰۰ تومان
اتفاق و دو داستان دیگر/ کریشتوف کیشلوفسکی/ عظیم جابری/ چشمه/ ۱۶۰۰۰ تومان
از هر ملوانی که خواستی بپرس مجموعه ترانه های خارجی/ شهریار وقفی پور/ نیماژ/ ۹۰۰۰ تومان
تاریخ فکری لیبرالیسم/ پی یر منان/ عبدالوهاب احمدی/ آگه/ ۱۶۰۰۰ تومان
خانه نور/ دیدیه ون کولارت/ ساناز فلاح فرد/ دیبایه/ ۸۵۰۰ تومان
درآمدی بر فلسفه و ادبیات/ اوله مارتین اسکیلئوس/ محمد نبوی/ آگه/ ۱۸۰۰۰ تومان
قلب شب زده من/ گئورگ تراکل/ کامروا ابراهیمی/ افراز/ ۷۵۰۰ تومان
غارنشینان/ ویلیام سارویان/ واهیک خچومیان/ افراز/ ۷۵۰۰ تومان
خنده در طبقه بیست و سوم/ نیل سایمون/ بهروز محمودی بختیاری و مینا رضاپور/ افراز/ ۸۰۰۰ تومان
غزل روزگار ما (گزیده غزل های دهه هشتاد)/ نیماژ/ ۲۰۰۰۰ تومان
به اشتراک بگذارید: