عادات غذایی مردم، نیازمند تغییر

عادات غذایی مردم، نیازمند تغییر

۵۰ درصد مرگ و میرها با مواد غذایی مرتبط است

آزاده مهدیار/ همایش روز جهانی غذا در تالار تربیت نیشابور با حضور مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد و سرپرست داشکده علوم پزشکی نیشابور برگزار شد و از لزوم آگاهی مردم نسبت به تغییر عادات غذایی سخن به میان آمد.

در این همایش که بیست و نهم مهرماه برگزار شد سرپرست دانشکده علوم پزشکی با بیان اینکه نباید سلامت مردم در راستای اهداف احزاب و سیاستمداران باشد اظهار داشت: ما برای تامین سلامت مردم به خصوص در بحث غذا با کسی تعارف نداریم.

دکتر عظیمی نژاد تصریح کرد: امنیت غذایی فقط تدابیری برای رفع گرسنگی مردم نیست بلکه تامین بهداشت مواد غذایی از مرحله کاشت تا برداشت و توزیع آن و حتی چگونگی نگهداری آن در خانه ها را شامل می شود.

وی با عنوان این که مصرف نمک در کشور ما، دو و نیم برابر استاندارد است آموزش نحوه طبخ مواد غذایی را بسیار مهم دانست و افزود: عاداتی همچون نگهداری مواد غذایی در فریزر برای دراز مدت و چندباره داغ شدن روغن با حرارت بالا درست نیست.

این مقام مسئول ضمن بیان اینکه ۵۰ درصد از مردم جامعه ما دچار اضافه وزن و چاقی هستند، چاقی را منشاء تمام بیماری ها و درصد بالایی از سرطان ها را مرتبط با مواد غذایی مصرفی دانست.

عظیمی نژاد میزان مرگ و میر ناشی از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را ۳۴ درصد در سال و همچنین ۱۷ درصد این مرگ و میرها را به دلیل سرطان ها و عمدتا دستگاه گوارشی دانست و چنین نتیجه گیری کرد که بیش از ۵۰ درصد مرگ های ما به دلایل مرتبط با مواد غذایی مصرفی و نحوه مصرف آن است.

سرپرست دانشکده علوم پزشکی نیشابور افزود: در هفته گذشته ۳ همشهری ما به دلیل بیماری قلبی عروقی در سن زیر ۴۵ سال فوت شدند.

عظیمی نژاد افزود: در نیشابور ۱۷ کارخانه لبنی داریم و این فرصت بزرگی در نیشابور است که می توان محصولات این کارخانه ها به بازارهای سایر شهرها فرستاد و خوشبختانه برخی از محصولات شهر ما به اروپا و کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر می شود ولی با این که روزانه ۶۰۰ تن شیرخام در نیشابور تولید می شود، نزدیک ۴۰ درصد آن به استان های دیگر صادر می شود، چرا این امکان را نداریم که در شهر خودمان فرآوری این میزان شیر را داشته باشیم.

وی تصریح کرد: کشتارگاه ی نیشابور وضعیت مطلوبی ندارد، البته با جلسه ای که با شهرداری داشتیم، وضعیت آن تا حدی بهبود پیدا کرد.

در ادامه مراسم گرامی‌ داشت هفته غذا، مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد چاقی را موجب افزایش احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی، سرطان روده بزرگ و اختلالات باروری دانست.

دکتر عبدالرضا نوروزی با اشاره به اینکه کل انرژی مورد نیاز یک آقا در روز دو هزار کیلوکالری و خانم هزار و هفتصد کیلوکالری است، اظهار کرد: با شیوع چاقی و اضافه وزن در کشور، با کودکانی مواجهیم که آمار ۳۳ درصد چاقی را نشان می دهند.

این متخصص تغذیه خاطرنشان کرد: بچه‌های چاق، بزرگسالان چاق می‌شوند؛ طول عمر نهایی بچه‌های چاق کوتاه‌تر است و احتمال ابتلا به بیماری های مزمن مانند دیابت و فشار خون بالا در بزرگسالی در کودکان چاق بیشتر است.

وی با بیان این که ژنتیک، به‌هم خوردن تعادل مصرف غذا و عدم فعالیت بدنی و سوزاندن انرژی، بی‌تحرکی، عوامل اجتماعی و محیطی از عوامل چاقی هستند، تصریح کرد: کافی است مقداری عادات غذایی را تغییر داده و میزان فعالیت بدنی بیشتر شود.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به این که ده میلیون نفر بیمار مبتلا به فشار خون داریم، عوامل موثر در افزایش فشار خون را مصرف بالای نمک، عدم تحرک، کاهش مصرف میوه‌ و سبزیجات و افزایش وزن عنوان کرد.

وی افزود: کاهش مصرف دو گرم نمک در روز سبب کاهش فشار خون می‌شود.

وی تصریح کرد: یکی از مشکلات امروز جوانان، افزایش مصرف الکل است و حتی برخی، مصرف کم آن را توصیه می‌کنند در حالی که نتیجه ی پژوهش های متعددی بیان می کند که الکل اثری بر روی بهبود بیماری‌های قلبی‌عروقی ندارد و اتفاقا مصرف آن یکی از عوامل ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی مطرح می‌شود.

در پایان همایش، مسئول تولید واحدهای تولیدی با بیان اینکه متوسط مصرف شیر در اروپا ۲۵۰ لیتر و در جهان ۱۹۰ لیتر ولی در کشور ما فقط ۷۰ لیتر است، افزود: سن پوکی استخوان در دنیا ۷۰ سال است در حالیکه در کشور ما به ۴۵ سال رسیده است که این بار عظیمی را بر دوش سازمان های ما خواهد گذاشت. خانم عارفخانی ضمن بیان اینکه یک کارخانه از ۵ تا ۱۰ ممیزی عبور می کند و کانال های متعددی از محصولات آنها نمونه برداری می کنند افزود:اما متاسفانه کارگاه های زیرزمینی به صورت سرطانی در حال رشدند که نه شناسه ای دارند نه برند و تنها ملاک آنها سود آوری است. وی افزود: به این ترتیب صنعت و کارخانه های ما آسیب می بینند.

 

به اشتراک بگذارید:


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.