شهدای خاندان رسول الله در کربلا
۱ – عباس بن علی بن ابیطالب: وی که بعدها نسل و نوادگانش او را سقّامینامیدند، مردی زیباچهره و بلند قامت بود که وقتی سوار اسب میشد،پایش به زمین میرسید. عباس پرچمدار سپاه امام حسین ـ علیه السلام ـ بود وآنچنان که امام باقر ـ علیه السلام ـ فرموده است قاتلان وی زید بن رقاد جَبنّی وحکیم بن طفیل سِنْبسی از قبیله طی بودند.
وی زمان شهادت ۳۴ سالداشت.شیخ مفید نوشته است: وقتی عباس فراوانی کشتههای یاران امامحسین ـ علیه السلام ـ را دید، به برادران خود یعنی فرزندان امالبنین گفت:پیش بروید تا ببینم که برای خدا و رسولِ او نصیحت کردید. پس از آن همراهحسین بن علی به سمت فرات رفتند تا آب بردارند که سپاه عمر بن سعد مانعآنان شدند. اینجا بود که یکی از کوفیان تیری انداخت که به دهان امام حسین ـ علیه السلام ـ اصابت کرد.
امام با دست خود آن تیر را بیرون کشیده، خونش رابه آسمان پرتاب کرد و در حق دشمن نفرین کرد. در این وقت، دشمن عباس رامحاصره و از امام حسین ـ علیه السلام ـ جدا کردند. عباس یک تنه میجنگید تاافتاد. زمانی که افتاد و به دلیل جراحات نتوانست حرکت کند، زید بن ورقاء وحکیم بن طفیل او را کشتند.
۲- جعفر بن علی بن ابیطالب: (فرزند امّ البنین نوزده ساله) توسط هانی بنثُبَیت حضرمی کشته شد. در روایت امام باقر ـ علیه السلام ـ آمده است کهخولی بن یزید اصبحی، قاتل جعفر بن علی بوده است.
۳ – عبدالله بن علی بن ابیطالب: (فرزند امّ البنین و ۲۵ ساله) وی به دست هانیبن ثُبَیت حضرمی کشته شد. بلاذری نیز همین شخص را کشنده عبدالله بنعلی دانسته و افزوده است که وی سر او را آورده بود.
۴ -عثمان بن علی بن ابیطالب: (فرزند امّ البنین). وقتی به میدان رفت، ابتداخولی بن یزید تیری به او زد و سپس مردی از طایفه ابان بن دارم او راکشت.مادر هر چهار نفر گذشته، امالبنین عامریه از آل وحید بود. دینوری بااشاره به این مطلب مینویسد: اینان از برابر امام حسین ـ علیه السلام ـ عبورکردند (یقونه بوجوههم و نحورهم) و سر و گردن را سپر بلای او قرار دادند.آنگاه هانی بن ثبیت بر عبدالله حمله کرده او را کشت. آنگاه بر جعفر حملهکرد، او را نیز کشت.
۵- ابوبکر بن علی بن ابیطالب: ابن سعد از قاتل او یاد نکرده، اما دینوری نوشته است که وی با تیر عبدالله بن عقبه الغنویبه شهادت رسید. ابومخنفخبر کشته شدن وی را آورده اما افزوده است: و قد شُکّ فی قَتَله.
۶- محمد اصغر بن علی بن ابیطالب: وی نیز به دست مردی از طایفه ابان بندارم کشته شد.
۷- علی اکبر: (فرزند املیلی و متولّد در زمان عثمان) بن حسین بن علی کهتوسط مره بن منقذ بن نعمان عبدی [عبدالقیس] کشته شد. ابومخنف، بلاذری و دینوری میگویند: نخستین کشته از اهل بیت، علی اکبر بود. ابن اعثمنخستین شهید را از این خاندان عبدالله بن مسلم بن عقیل دانسته است. ابن سعد مینویسد: مردی از اهل شام، علی اکبر را صدا کرد. مادر علی اکبر، آمنهدختر ابومره فرزند عروه بن مسعود ثققی بود. مادر آمنه، دختر ابوسفیان بود.این مرد شامی به جهت خویشی علی اکبر با آلابیسفیان گفت: تو قرابتی بایزید داری. اگر بخواهی تو را امان میدهیم؛ هر کجا دوست داشتی میتوانی بروی.
۸ – عبداللّه بن الحسن بن علی ـ علیه السلام ـ : مادر وی دختر سلیل بن عبدالله(برادر جریر بن عبدالله بجلی) بود. به نقل از امام باقر ـ علیه السلام ـ قاتل ویحرمله بن کاهل اسدی بوده است.
۹- جعفر بن حسین بن علی.
۱۰- ابوبکر بن الحسن بن علی: دو نفر اخیر به دست عبدالله بن عُقْبه الغنویکشته شدند. عُمَری نسّابه، عالم قرن پنجم نوشته است که ابوبکر کنیه عبدالله بنحسن بوده که در کربلا کشته شد و خونش در بنی غنی است و حسین بن علی ـعلیه السلام ـ سکینه را به عقد وی درآورده بود.
۱۱- عبدالله بن حسین: (فرزند رباب دختر امرؤالقیس) توسط حرملهکاهلیاز طایفه بنیاسد کشته شد.
بلاذری از عبدالله بن حسین یاد کرده است که حرمله بن کاهل والبی تیریبر او انداخت و او را کشت. ابومخنف مینویسد: زمانی که حسین بن علی نشست (و نتوانست روی پا بایستد و نبرد کند) کودکی به سمت وی آمد وروی زانوی آن حضرت نشست که گویند عبدالله بن حسین بوده است. به احتمال آنچه درباره عبدالله بن حسین گفته شده، مربوط به کودکی از امامحسین ـ علیه السلام ـ است که در برخی از منابع، همان علیّ بن الحسینالاصغر است که میان شیعیان به همین نام شهرت دارد. اما نقلی که در میانشیعه رایج است، از فتوح ابن اعثم گرفته شده و در مآخذ کهن دیگر نیامدهاست.
ابن اعثم مینویسد: در این وقت برای حسین کسی نماند جز یک بچههفت ساله و بچه شیرخوار دیگر. امام حسین ـ علیه السلام ـ نزدیک خیمه آمدو گفت: این طفل را به من بدهید تا با او وداع کنم. بچه را گرفت، او را بوسیدو گفت: ای فرزندم! وای بر این مردم، وقتی که در قیامت، خصم آنان محمدباشد.
در این وقت تیری زدند که به گلوی علی اصغر خورد. امام حسین ـ علیهالسلام ـ از اسب پایین آمد؛ با شمشیر خود جایی را حفر کرده، بر او نمازخواند و دفنش کرد.
به هر روی، این که عبدالله بن الحسین، یعنی همان که به گفته مورخان در دامان پدر در کربلا توسط حرمله تیر خورد و به شهادت رسید، همان علی اصغرباشد، کاملا محتمل است؛ به ویژه که نامگذاری به «علی» بیش از آن که نام کودک باشد، برای تیمّن و تبرّک به نام جدشان بود که برای فرزندان بکارمیرفت و همزمان میتوانست نام عبدالله را نیز داشته باشد. البته این یک احتمال است.
۱۲- قاسم بن حسن: وی توسط سعید بن عمرو ازْدی کشته شد. ابن سعدمینویسد: این بچه در حالی که پیراهنی پوشیده بود و کفشی بر پا داشت که بند لنگه چپ آن پاره شده و به پایش آویزان بود، به میدان آمد. عمرو بن سعیدازدی[!] بر او ضربتی زد که وی افتاد و در همان حال عمویش را صدا زد. امامحسین ـ علیه السلام ـ بر عمرو حمله کرد و عمرو که دستش را بالا آورده بودتا از خود دفاع کند، دستش از مرفق قطع شد.
در این بین، کوفیان برای نجات عمرو هجوم آوردند که در اثر این هجوم و فشار عمرو زیر دست و پای اسبانکشته شد. امام حسین ـ علیه السلام ـ بالای سر قاسم ایستاد و گفت: بر عمویت دشوار است کهاو صدا بزنی و نتواند پاسخت را بدهد، یا اگر پاسخ دهد، سودی برای تونداشته باشد. آن گاه امام حسین ـ علیه السلام ـ دستور داد تا قاسم را به خیمهآورده، نزد بدن علی اکبر گذاشتند.
۱۳- عون بن عبدالله بن جعفر: توسط عبدالله بن قُطْبه الطائی کشته شد.بلاذری هم میگوید که عون توسط عبدالله بن قطبه کشته شد. دینوری از عدی [عون] ابن عبدالله بن جعفر یاد کرده که به دست عمرو بن نهشل کشته شدهاست.مادر عون بنا به نقلی «جمّانه» دختر مسیب بن نجبه فزاری و بنا به نقلدیگر، زینب دختر علی بن ابیطالب ـ علیه السلام ـ بوده است.
۱۴ – محمد بن عبدالله بن جعفر: توسط عامر بن نهشل تمیمی کشته شد.
ابن سعد میگوید: دو فرزند عبدالله بن جعفر به همسر عبدالله بن قطبه الطائیپناه بردند، در حالی که بالغ نبودند. عمر بن سعد اعلام کرده بود: هر کس سریبیاورد هزار درهم خواهد گرفت. عبدالله بن قطبه به منزل رفت. همسرش بهاو گفت: دو کودک به ما پناه آوردهاند، دوست داری منت بر آنان بگذاری و آنانرا به مدینه به خانوادهشان بسپاری؟ گفت: آری به من نشانشان ده.
وقتی آنان را دید، سرشان را از تنشان جدا کرد و سرها را نزد عبیدالله برد که چیزی به اونداد (و به روایت بلاذری حتی دستور ویران کردن خانهاش را هم داد!) اینهمان حکایتی است که شیخ صدوق برای فرزندان مسلم بن عقیل روایت کردهاست. بلاذری هم به روایتی دیگر به اختصار در دو سطر خبر این دو کودک راکه آنان را از عبدالله بن جعفر دانسته، مانند آنچه را که ابن سعد آورده، گزارشکرده است.
۱۵- مسلم بن عقیل بن ابیطالب: نماینده امام حسین ـ علیه السلام ـ در کوفه کهبه دستور عبیدالله بن زیاد در هشتم ذی حجه سال ۶۰ کشته شد.
۱۶- جعفر بن عقیل: توسط بشر بن حَوَط همدانی یا عروه بن عبدالله خثعمیکشته شد. بلاذری نفر دوم را قاتل جعفر دانسته، و دینوری هم مینویسد:عبدالله بن عروه خثعمی با تیری او را کشت.
۱۷- عبدالرحمان بن عقیل توسط عثمان بن خالد بن اسیر جهنی و بِشْر [بشیر] بن حَوَط قایضی کشته شد. در انساب نام قاتل، نشر بن شوط عثمانی ضبطشده است!
۱۸- عبدالله اکبر بن عقیل به دست عمرو بن صبح الصّدائی کشته شد. مدائنیقاتل او را عثمان بن خالد جهنی و مردی از همدان دانسته است.
۱۹- عبدالله بن مسلم بن عقیل: توسط عمرو بن صبح (صبیح) الصّدائی یا اسیدبن مالک حضرمی کشته شد. این سخن ابن سعد است. در حالی که بلاذری ودینوری نوشتهاند: عمرو بن صبیح الصیداوی (به تفاوت نام پدر و لقب اوتوجه کنید) او را با تیر زد و پس از آن مردم کوفه بر سر عبدالله ریخته وی راکشتند.
۲۰- محمد بن ابیسعید بن عقیل توسط لَقیط بن یاسر جُهَنی کشته شد.دینوری نام او را محمد بن عقیل بن ابیطالب یاد میکند که لقیط بن ناشرجُهَنی با تیر او را کشته است.
۲۱- مردی از آل ابولهب و طبعا هاشمی که نامش روشن نشد.
۲۲- ابوالهیّاج از نوادگان ابوسفیان بنحارث بنعبدالمطّلب که شاعر هم بودهدر کربلا به شهادت رسیده است.
۲۳- سلیمان غلام آزاد شده امام حسین ـ علیه السلام ـ که به دست سلیمان بنعوف حضرمی کشته شد. پیش از این گذشت که وی حامل نامه امام به شیعیانبصره بود، و در آنجا به دستور ابن زیاد کشته شد.
۲۴- مَنْجح (یا مُنْجح) غلام آزاد شده امام حسین ـ علیه السلام ـ .
۲۵- عبدالله بن بُقْطر برادر رضاعی امام حسین ـ علیه السلام ـ که در کوفه ازفراز قصر به پایین افکنده شد و به شهادت رسید.
تا اینجا نام افرادی بود که ابن سعد یاد کرده بود. اما برخی نامهای دیگر:
۲۶- عبیدالله بن عبدالله بن جعفر
۲۷- محمد بن مسلم بن عقیل
۲۸- علی بن عقیل بن ابیطالب
۲۹- عبیدالله بن علی بن ابیطالب
به اشتراک بگذارید: