امیرحسین دهنوی
محراب و منبر آدینه های نیشابور در دست کیست
معادی: نیشابور روزهای خوبی را خواهد دید
بعد از پایان ماموریت اسماعیل مقری موذن در پست امامت جمعه شهرستان و اداره شدن تریبون نماز جمعه توسط امامت جمعه موقت، نقل قول ها و اخبار گوناگونی در فضای مجازی و محافل و مجالس شهرستان مطرح بود. «خیام نامه» در شماره ۲۹۰ خود در گزارشی با عنوان «خطیب بعدی آدینه های نیشابور کیست» از گمانه زنی ها پیرامون انتصاب حجت الاسلام یعقوبی به عنوان امام جمعه بعدی شهرستان خبر داده بود. هفتم مرداد ماه اما، با معرفی قطعی امام جمعه پیشین کاشمر در سالن اجتماعات فرمانداری، به عنوان امام جمعه نیشابور به مدت چهار سال توسط رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه استان، گمانه زنی ها پایان یافت و این روحانی ۵۸ساله رسما سکاندار این سمت مهم سیاسی، مذهبی و اجتماعی نیشابور و چهارمین خطیب جمعه پس از انقلاب شهرستان شد.
یعقوبی متولد دوم فروردین ۱۳۳۷ است و در محله ی «سر بالا» در تربت حیدریه به دنیا آمده است. اجدادش از سادات معروف منطقه و مرجع امور دینی و مذهبی مردم بوده اند. وی بعد از گذراندن دوره ی ابتدایی و آموزش روخوانی قرآن در مکتب خانه، وارد مدرسه ی علمیه ی هراتی در تربت حیدریه شد و بخشی از ادبیات عرب را نزد حجه الاسلام سعیدی فراگرفت .در سال ۱۳۴۹ به حوزه ی علمیه ی مشهد رفت و ادامه ی مقدمات را نزد حجت اسلام هاشمی، یعقوب واعظی و آیه الله عباس واعظ طبسی آموخت .
وی در سال ۱۳۵۱ رهسپار حوزه ی علمیه ی قم شد و به فراگیری دروس سطح نزد استادانی همچون محی الدین فاضل هرندی، مروی، امین، عمادی، سید علی محقق داماد، محمد تقی ستوده، یوسف صانعی و محمد فاضل لنکرانی پرداخت. پس از دوره سطح، اساتید او در خارج فقه و اصول، آیات: محمد فاضل لنکرانی، حسین نوری همدانی، جواد تبریزی و حسینعلی منتظری بودند. او چندین سال نیز در دروس اشارات و هیات محضر علامه حسن حسن زاده آملی را درک کرد و منظومه ی ملا هادی را نزد آیه ا.. یحیی انصاری شیرازی آموخت. شرکت در حوزه ی درس تفسیر آیه الله عبدالله جوادی آملی، نهج البلاغه ی آیه الله حسین نوری همدانی، درس اخلاق علی مشکینی، حسین مظاهری و شب زنده دار، از دیگر دروسی بود که در مدت اقامت در قم در آن ها شرکت کرد. دروس عقاید را نیز در محضر آیه الله ناصر مکارم شیرازی و شناخت شناسی را از شهید مرتضی مطهری فراگرفت .
تدریس حوزه و دانشگاه
امام جمعه جدید شهرستان در مراکز مختلف حوزوی و دانشگاهی، مانند مدرسه ی امام صادق(ع) داراب فارس، حوزه های علمیه ی مسجد سلیمان، علی آباد کتول و دانشگاه آزاد اسلامی کاشمر به تدریس علوم و معارف اسلامی پرداخته است. او هفت مقاله را به چاپ رسانده که از مهمترین های آن می توان به آثاری همچون روش «تاثیر گذاری بر اذهان»، «نماز جمعه در تعامل با چهار آسیب اجتماعی» و همچنین «نماز جمعه نهاد همبستگی ملی» اشاره کرد.
وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی با حضور در عرصه های مختلف به مبارزه با منافقین و تلاش برای شکل گیری نهادهایی مانند دادگاه های انقلاب، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، کمیته انقلاب، جهاد سازندگی و نهضت سواد آموزی در تربت حیدریه پرداخت. همچنین در دوران دفاع مقدس به مدت ۴ سال در جبهه حضور یافته است.
امامت جمعه ۵ شهرستان از جوانی تا کنون
یعقوبی که در زمان انتصابش به سمت امام جمعه کاشمر عنوان جوانترین امام جمعه کاشمر بود، به مدت ۴ سال امامت جمعه شهرستان ایوان غرب، ۵ سال امامت جمعه شهرستان داراب، ۴ سال امامت جمعه مسجدسلیمان، ۶ سال امامت جمعه شهرستان علیآباد کتول و ۱۲ سال امامت جمعه کاشمر را در کارنامه فعالیت خود دارد.
خطبه های معتدل و خرافه گریز
مردم کاشمر که گروهی از آنان هفته گذشته یعقوبی را تا نیشابور مشایعت کرده بودند، وی را فردی معتدل و روشن اندیش می دانند و برای ماندن او درامامت جمعه این شهر تلاش زیادی کردند. این در حالی بود که شایعه انتصاب یعقوبی بهعنوان امام جمعه نیشابور در محافل و مجالس سطح شهرستان و فضای مجازی مطرح بود که در نهایت با مخالفت ماندن یعقوبی در کاشمر، شورای سیاستگذاری ائمه جمعه استان خراسان رضوی، وی را پس از ۱۲ سال اقامت در کاشمر راهی نیشابور کرد تا از این پس در سنگر نماز جمعه این شهر به تجزیه وتحلیل مسائل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی شهرستان، کشور و و مسایل روز جهان اسلام را ادامه دهد.
بر اساس سوابق خطبه های وی در کاشمر به نظر می رسد یعقوبی در تریبون نماز جمعه های خود بیشتر به مسائل کلی شهری می پرداخته است. از مهمترین سخنرانی او در نماز جمعه کاشمر می توان به مواردی همچون: «این عمل که خون جلوی دستههای عزاداری یا عروس و داماد و… میریزند، هیچ منفعتی ندارد؛ این که گمان میکنند رد شدن از روی خون باعث سلامتی و ایمنی میشود، در واقع خرافات و جاهلی است. حتی گاه دیده میشود که برخی افراد، خون قربانی را روی دیوار خانه میریزند یا به خودروی خود میمالند که این هم از خرافات است؛ در دورهی جاهلی، گوسفندی را میکشتند و خون آن را به دیوار کعبه میریختند که خداوند از آنها قبول کند ولی اسلام، این عقاید را رد کرد.»
یکی دیگر از حوادثی که در کاشمر اتفاق افتاد ویعقوبی را مجبور به واکنش کرد حادثه تجاوز گروهی به زنی در روستای قوژد از توابع کاشمر بود که تا حدودی جو این شهر را متشنج کرده بود. وی این چنین به نیروی انتظامی و قوه قضائیه، از تریبون نماز جمعه انتقاد می کند: «دستگاه قضایی و نیروی انتظامی باید به موقع وارد عمل شوند. زیرا اگر مردم ببینند دستگاه قضا و نیروی انتظامی توان و فرصت این کار را ندارند خود وارد عمل خواهند شد.»
از یاد نیک مُقری تا وعده خوب روزهای آینده
مراسم معارفه سید قاسم یعقوبی، امامجمعه جدید نیشابور با حضور مسئولان استانی و شهرستانی نیشابور برگزار شد.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه استان خراسان رضوی در این مراسم گفت: «حجت الاسلام مقری موذن اصلاً خود و نفسش را مورد توجه قرار نداد و خودش را وقف نیشابور و آرامش آن کرد و شهر را بدون تنش جمع کرد و بهزودی رفتار او ضربالمثل خواهد شد.»
با این تفاصیل شاید بی جهت نباشد که مردم نیشابور از خطبه های آدینه نیشابور، انتظار تحقق روزهای خوبی را داشته باشند که رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه استان وعده کرده است؛ آن جا که معادی در سالن فرمانداری گفت: نمی توانستیم برای نیشابور فردی بدون تجربه را انتخاب کنیم و از سال گذشته که دوره خدمت امامجمعه سابق به اتمام رسیده بود و او با اصرار ما یک سال دیگر قبول کرد بماند، حجتالاسلام یعقوبی را در نظر داشتم و مطمئن ام با حضور ایشان روزهای خوبی را نیشابور خواهد دید.
وی در پایان با تشکر از اعضای هیئت امناء مسجد جامع گفت: بزرگترین شبستان در استان خراسان رضوی در مسجد جامع نیشابور در حال ساخت است و باید از آنها تقدیر کرد که چنین کار بزرگی را مدیریت میکنند.
به اشتراک بگذارید: